Vyer från en vilstol

Dagens inlägg skulle egentligen handla om giftfritt byggande men det är svårt att motstå bilder av oväntade odlingsframgångar. Särskilt när förra årets odlingsansträngning var ganska misslyckad. Giftfritt får vänta till nästa inlägg. Då ska jag försöka sammanfatta en del av seminariet Vägen till ett giftfritt byggande som hölls av IVL och BASTA i Stockholm i maj.

Bild-378
I förgrunden vid pergolastolpen syns frilandstomaten ‘Sibirjak’ från Runåbergs fröer. Den beskrevs i katalogen som en tålig sort och därför tackade jag ja till ett par fröer från min odlingskompis Åsa. Den har klarat av kraftiga regnskyar och friska sydvästvindar i flera veckor. Nästa år kommer jag garanterat att dra upp fler plantor. Växthuset rymmer ju inte allt man vill odla och drivhusplantor kräver mer skötsel (regelbunden vattning och ventilation).
Bild-375
Fågelskrämman är på plats och håller skatorna borta från jordgubbar och frilandssådda grönsaker. Vinrankan ”Solaris” klättrar villigt vidare upp mot himlen och har många druvklasar på gång.

Bild-376
Vinrankan har efter tre år äntligen nått överkanten på den två meter höga stolpen. Tanken är att den ska följa pergolabjälken, förgrena sig och fungerar som ett grönskande solskydd utanför allrummet på sommaren.

Bild-377
I förgrunden syns potatissorten Maris Bard. Har aldrig odlat den förr och hoppas att den får fina potatisblommor. Alla potatissorter får nämligen inte blommor. Till höger tittar indiankrassen ‘Jewel of Africa’ fram. I kryddlådan längst bak blommar gräslöken men dragonplantan måste delas för att inte ta över helt.

Alla odlingar är synliga från vilstolen på terrassen eftersom odlingslådor och bärbuskar placerades i den bästa delen av trädgården framför södersidan. När bygglovet till Villa Trift 3.0 skickades in sommaren 2009 föreställde jag mig en gräsmatta på södersidan och odlingsytan var placerad på traditionellt vis lite avsides på tomten väster om huset. Men med exjobbaren Joakim Wenners hjälp på SLU i Alnarp förändrades hela tomtens finplanering. Våra önskemål var en trädgård med häggmispel som friväxande häck, vintergrön bambu som insynsskydd mot gatan, mer nyttoträdgård än prydnadsträdgård, stort inslag av ätliga växter och en lättskött trädgård.

Så här såg förslaget ut…Bild-380

”Ett gestaltningsförslag till en miljövänlig trädgård”, kandidatarbete av Joakim Wenner, Alnarp 2010

Bild-379Vidareutvecklat förslag inför tomtens finplanering (stensättning, stenmjöl och matjord). Kiran M Gerhardsson, mars 2010

Tanken på en nyttoträdgård i blickfånget på bästa platsen var en fullpoängare. Därför utökade jag odlingsytan till hela fasadbredden. Kompostbehållarna hade en givet läge i Joakims förslag som har visat sig vara helt optimalt. Här finns lagom med skugga för att hålla komposten och garantera hög mikrobiologisk aktivitet.

1 kommentar
  1. Oj, vad det växer! Ser superhärligt ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: