Miljöbyggnad – påbyggnadsseminarium (1)

Användningen av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad har ökat explosionsartat sedan jag klassade mitt eget hus, Villa Trift 3.0, våren 2010. Efter den obligatoriska certifieringskursen för två år sedan insåg jag att vi borde få tillfälle att träffas igen och utbyta erfarenheter från praktiskt certifieringsarbete. I januari dök tillfället upp och jag hade möjlighet att ta mig till Stockholm för en endags-påbyggnadskurs som var precis så givande som jag hade hoppats på. Den första certifieringskursen (även den i SGBC:s regi) var bra men förkunskaperna bland deltagarna varierade så mycket att det var svårt att ta för mycket tid i anspråk för specifika och praktiknära frågor.

Det är otroligt kul att systemet är så spritt bland stora offentliga och privata fastighetsutvecklare. Som egenföretagare och icke-medlem i SGBC är förstås alla kursavgifter kännbara om man inte har regelbundna certifieringsuppdrag att slå ut kostnaden på. Att bli medlem i SGBC för att få rabatt på kursavgiften och för att synas på Miljöbyggnads hemsida över miljöbyggsamordnare är inte aktuellt för min del. Anledningen är att föreningen har en prismodell som bygger på företagens omsättning vilken missgynnar alla med färre än 10 anställda. Inget för enmansföretagare med andra ord.

Jag förutsätter att det ute i landet finns fler småaktörer som jag, dvs enmans- och småföretagare som inte låter sig hindras av kostnader och marknadsstrukturer och vill bidra till hållbart byggande och miljömedveten design. Därför kommer jag i några av mina kommande inlägg att dela med mig av utbytet från påbyggnadskursen och dessutom komplettera med personliga erfarenheter från verifieringen av Villa Trift 3.0. Hittills har nämligen ingen annan byggherre genomfört verifieringen, som ska göras inom två år från preliminärcertifieringen.

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: