Från höga höjder genom historien

bild-517
Illustration: Kiran M Gerhardsson. Text: Klara Falk, Kajsa Lind, Kiran M Gerhardsson

Boverket har avslutat sin utredning om begreppen byggnadshöjd, nockhöjd, totalhöjd, vind, källare och suterrängvåning. Begreppen bedöms på olika sätt i olika instanser och syftet är att t ex lösa problemet med byggnader som teoretiskt uppfyller bestämmelserna i detaljplanen men som trots det upplevs som högre. Det är dessutom inte alltid självklart hur man mäter och räknar antal våningar. Ett annat problem är att tolkningar ibland kan leda till ett arkitekttoniskt fattigare taklandskap utan uppstickande torn och takkupor.

Boverket inleder rapporten med en visuell presentation av begreppen i serieform. Det måste vara ovanligt med en myndighetsrapport som använt sig av serieformatet. När det gäller komplicerade saker som höjdrelaterade byggnadsbestämmelser kan en illustrerad serie förhoppningsvis vara användbar som introduktion.

Länk till hela serien finns här och vill man läsa den utförliga rapporten om problem och förslag till lösning tryck här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: