Gåtur i Nörrebro/Österbro: hållpunkt 7–8

Fortsättning på föregående inlägg. Länk till gåturen utlagd på Google Maps.

7. Green Lighthouse 2009
Christensen & Co Arkitekter. Administration och studentservice. Första offentliga klimatneutrala byggnaden som uppfördes inför COP 15. Solenergi lagras under byggnaden, naturlig ventilation genom automatiskt styrda fönster och takfönster, automatiskt styrda utanpåliggande solskydd

Mina intryck: Alltid kul att se byggnader med höga miljöambitioner! Huset är solorienterat, volymeffektivt och utformat med hänsyn till naturliga termiska krafter (dvs självdragsventilation). Enligt beskrivningen ska mittendelen av den cylinderformade byggnaden fungera som ett ventilationsschakt. Vi fick se de automatiska utvändiga solskydden i drift. Funderade på om fasadens glasfiberskivor går att återvinna. Blev nyligen uppmärksam på att vingarna på vindkraftverken inte går att återvinna eftersom glaset inte kan separeras från plasten. SYSAV är inte intresserad av att elda glas.

Bild-345

8. Center for Kraeft och Sundhed 2011
Nord Architects. Rehabilitering för cancersjuka patienter.

Mina intryck: Stilrent och återhållsamt med tjusig taksiluett. Byggnaden ser inte ut som ett traditionellt sjukhem. Byggnadsdesignen ger ett fint tillskott till gaturummet och de ljusa plåtfasaderna lyser upp gatan.

Bild-343

Bild-344
Knivskarpa möten i hörnor och vid fönster utan fönsterbleck, täckplåtar, krönbeslag och hängskivor på gavelspetsarna. Ingen takavvattning synlig från gatan

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: