Gåtur i Nörrebro/Österbro: hållpunkt 4–6

Fortsättning på föregående inlägg. Länk till gåturen utlagd på Google Maps.

4. Superkilen 2012
Design BIG. Områdesförnyelse med hjälp av lokalinvånarna (57 olika kulturella bakgrunder!), aktivitetsyta och samlande urbant parkstråk i Yttre Nörrebro mellan Nörrebrogade och Tagensvej. Superkilen startar ca 3 km från Torvehallarna.

Mina intryck: En förnyad vital del av Nörrebro! Stråket verkar fungera precis som det var tänkt: samlande, aktivt och engagerande. Superkul med alla gatumöbler och detaljer från olika delar av Europa.
Bild-339
Bild-338
Förklaringen till det som kan upplevas som rödstick i bilderna är den röda markbeläggningen
Bild-340
Invånarnas 57 olika kulturella bakgrunder speglas av gatumöbler och inventarier från olika delar av världen
5. BaNanna Park 2010
Nord Arkitekter. Områdesförnyelse och lokalt engagemang. En del i Nörrebros grönytesatsning.

Vi avvek från rutten och hoppade tyvärr över BaNanna Park för att hålla tidplanen. Ångrar det nu men det blir fler tillfällen.
6. Industrikollegiet 2004
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma. Studentboende, 95 rum och 6 vån. Rörliga utvändiga solskydd, rått och industriellt formspråk.
Mina intryck: Svårt att säga något utan att se byggnaden invändigt. Men gillar de rörliga solskydden som gör fasaden mindre enformig och som förbättrar den termiska komforten sommartid. Studenthus med likadana smårum kan ofta ge intryck av kontor mer än bostäder. Hade vi haft mer tid än 10 minuter vid varje ställe skulle jag gärna ställt ett par frågor till någon av studenterna. Räcker de skjutbara utvändiga partierna som solskydd? Hur fungerar de gemensamma ytorna på varje våningsplan vid trapphusen? Industrikollegiet är i storleksordningen lika stort som ett annat studenthus i Trondheim som jag skrivit om tidigare. Byggnaderna har helt olika karaktär och formspråk men studenterna delar gemensamma kök.
Bild-341
Bild-342
1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: