Folkhemslägenheten på Nordiska (1)

Nordiska museet
Golvmönster i Nordiska museet av Isak Gustaf Clason som symboliserar olika mineraler och jordtyper

En solig eftermiddag i februari under min senaste Stockholmsvistelse fick jag tillfälle att se de imponerande samlingarna på Nordiska museet. Museet är ritat av samma arkitekt, Isak Gustaf Clason, som ritade Hallwylska palatset på Hamngatan 4 i Stockholm. Museibyggnaden invigdes 1907 och precis som i Hallwylska installerades elektrisk hiss. Men museet fick elektrisk belysning först 1932 (jämför med Hallwylska som hade elektriskt ljus redan 1898).

Jag var här för att titta på Folkhemslägenheten, belysningssamlingen och hemmiljöerna i full skala från olika epoker under 300 år. Välkomna in till familjen Johanssons hem, en HSB-lägenhet från slutet av 40-talet med originalinredning. (Folkhemsepoken sträckte sig från ca 1930–1965.)

bild_890

bild_891
Notera den takmonterade belysningen över matbordet, dvs ingen pendellampa som ger bättre ljus över bordet. Upptäckte att det inte finns någon arbetsbelysning precis ovanför diskhon. Fina vinklade överskåp med skjutluckor 

bild_892
Köket saknar en mekanisk köksfläkt och kryddhylla över spisen vilket ger plats för en vanlig vägglampa. Matoset transporteras bort genom frånluftsventilen i skorstensstocken

bild_893
I det lilla badrummet finns bara en taklampa. Ingen lampa vid spegeln som lyser upp ansiktet när man står vid handfatet

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: