Folkhemslägenheten på Nordiska (2)

Fortsättning på föregående inlägg.

Här kommer de återstående interiörbilderna från familjen Johanssons hem, en HSB-lägenhet från slutet av 40-talet med originalinredning i Nordiska museets permanenta utställning.

bild_896
Barnrummet är sparsamt möblerar med tre sängar och bara en enda lampa i taket. Men vägguttaget vid fönstret sitter precis invid fönsterbrädan för den typiskt svenska fönsterlampan

bild_895
Bilden ovan är tagen i vardagsrummet. Här ser man vägguttaget invid – en praktisk detalj som sällan syns i dagens nybyggda lägenheter. Men det förekommer att några av vägguttagen i nybyggda lägenheter är placerade en meter över golvet i anslutning till strömbrytare vilket underlättar för personer i rullstol och äldre (det är inget lagkrav men när somliga kommuner säljer kommunal mark för nybyggen ställer de högre krav än Boverkets byggregler för att öka tillgängligheten för personer med rörelsehinder).
bild_894
På skänken vid väggen står flera ljusstakar uppradade med stearinljus. Levande ljus är fortfarande omtyckta i svenska hem – för att de skapar stämning och det ser fint ut (vilket framgått av min senaste enkätundersökning om ljuset i bostäder)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: