3 X CHP

    bild-796
Botanisk Have bjöd på häger vid dammen. Missa inte Palmhuset (gigantiskt växthus med tropiskt klimat) och avsluta med Statens Museum för konst som ligger alldeles i närheten

Helgens Köpenhamnsvistelse var den tredje på kort tid. Som lundabo har man flera förmåner: centrumnära bostäder (max 3 km till centrum från tätortens ytterområden), Malmö på 10 minuter med tåg och närheten till huvudstaden Köpenhamn. Öresundståget tar lundaresenären till centrala Köpenhamn på runt 50 minuter tack vare Öresundsbron som blev klar år 2000.

Att gå på upptäcktsfärd i Köpenhamn kan rekommenderas som ett alternativ till weekend-resor längre bort. Fredagen 8 maj fick jag uppleva Köpenhamn på cykel med FastighetsQuinnorna, 23–25 maj var det Marathonhelg där man som åskådare förflyttar sig längs bansträckningen genom centrala Köpenhamn (banan täcker ett mindre område eftersom löparna tar ungefär samma varv två gånger) och den sista helgen i juli tillbringade jag med familjen. Framför mig har jag en spännande studiedag den 19 augusti med exkursioner till energieffektiva och hållbara byggnader arrangerad av PassivhusNorden*.

Vad kan en weekend med två nätters övernattning på Wakeup Copenhagen på Borgergade innehålla? Kolla bilderna.

bild-794Papiröen revisited. Det är tredje gången i år jag besöker Köpenhamns populära foodcourt och den här gången i solstolarna på första raden i solnedgången

bild-793
Rawfood-lunch på 42Raw på Pilestræde 32. Utsökt chailatte, smakrik quinoasallad med tranbär och persiljepesto, smaskiga bakverk

bild-795
Elegant träpavijong i Kongens Have omtyckt av barn och vuxna

bild-801
Här följer en svit bilder från utställningen om det kända arkitektkontoret Snøhetta på DAC (Dansk Arkitektur Center) som pågår till 27 september. Kontorets långbord används till allt: parallella möten i smågrupper (samtidigt!), lunch, fika och catwalk på företagsfesten

bild-799
I utställningen fanns även delar av kontorets inredning. Snöhettas rullbara möbler för besökare bidrar förmodligen till en informell atmosfär och hemlik ”stökighet”

bild-802
Modeller och mock-ups är viktiga redskap i kontorets designprocess

bild-797
”…mindre toppstyrt och mindre varumärkesorienterat…” Jag gillar företagskulturen och kontorets arkitekturideologi

bild-800
Lundabor kan se ett av Snöhettas uppförda verk vid MAX IV. Arkitektkontoret står för landskapsplaneringen. Modell av anläggningen (3-D skrivare)

bild-798
Planschvägg med audio och rörliga bilder. Fondväggen lsom man ser en skymt av längst bort till vänster är en fullskalemodell av fasaden till ett av kontorets byggprojekt

bild-803
Mästerverket som jag tyvärr inte har sett i verkligheten. I Oslos operahus förenar sig hus, mark och natur till en skön helhet. (Vilken kontrast jämfört med Köpenhamns märkliga operahus vid kanalen som jag har skrivit om tidigare). I Umeå ligger kulturhuset Väven som också är signerat Snöhetta i samarbete med White Arkitekter

Vi missade tyvärr Snoop Dogg på Tivoli. Efter 20 minuter i kön insåg vi att det var dags att ge upp. Grindarna stängdes när konserten hade börjat och 33 000 besökare fick se honom uppträda. Vi fick nöja oss med att höra ett par låtar på avstånd från en takterrass mitt emot Tivoli.

* Tips till alla som är intresserade av hållbart byggande: den sjunde PassivhusNorden konferensen i Bella Center, Köpenhamn, 19–21 augusti. Jag har varit med som åhörare på alla konferenser, utom en, sedan starten 2008. De skandinaviska länderna turas om att arrangera konferensen som brukar ha 400-500 deltagare. Konferensspråket är svenska, danska, norska eller engelska. Höjdpunkten har alltid varit studiebesöken som för min del har varit en viktig källa till praktisk kunskap om energieffektiva passivhus. Fördelen med årets konferens är det korta avståndet för oss i Skåne: en halvtimmes resa med direkttåg från Malmö C till Bella Center i Örestad, Köpenhamn. Årets konferens kan bli riktigt bra och borde intressera fler arkitekter eftersom de har breddat temat och samarbetar med arkitektskolan på den Kongelige Danske Kunstakademi. En av konferensens inledningstalare är den inspirerande österrikiska arkitekten med inriktning på hållbarhet – Walter Unterrainer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: