Årets kortaste dag i Umeå

bild-670
Kulturhuset Väven

Umeå, som precis har avslutat sitt kulturhuvudstadsår, har fått flera fina moderna tillskott: kulturhuset Väven som fick årets svenska arkitekturpris (Kasper Salin-priset). Byggnaden är ritad av Snöhetta och White (2014). På kort gångavstånd öster om Väven ligger Konstnärligt campus med Universitetsbiblioteket, Bildmuseet (2012), Arkitekthögskolan (2010), Designhögskolan och Konsthögskolan, ritat av Henning Larsen Architects och White. Arkitektkontoret White har dessutom ritat nya Umeå östra station (2010) vid Universitetssjukhuset och Umeå universitet.

Jag var i Umeå under årets kortaste dag 21 december. Tur att älven rinner söder om stadskärnan så att det är möjligt att gå i solen mitt på dagen utan skuggande byggnader.

bild-659
Kulturhuset väver ihop gammalt med nytt

bild-657
Bildmuseet

bild-655
Interiör i Arkitekthögskolan. Första intrycket är en varm ombonad känsla tack vare väggpanelen på ytterväggarnas insida. Arbetsplatserna finns högre upp i byggnaden i ett härligt kreativt stök eftersom det är slutet av terminen

bild-671
Umeå östra station

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: