arkiv

Etikettarkiv: Umeå Arkitekthögskola

bild-670
Kulturhuset Väven

Umeå, som precis har avslutat sitt kulturhuvudstadsår, har fått flera fina moderna tillskott: kulturhuset Väven som fick årets svenska arkitekturpris (Kasper Salin-priset). Byggnaden är ritad av Snöhetta och White (2014). På kort gångavstånd öster om Väven ligger Konstnärligt campus med Universitetsbiblioteket, Bildmuseet (2012), Arkitekthögskolan (2010), Designhögskolan och Konsthögskolan, ritat av Henning Larsen Architects och White. Arkitektkontoret White har dessutom ritat nya Umeå östra station (2010) vid Universitetssjukhuset och Umeå universitet.

Jag var i Umeå under årets kortaste dag 21 december. Tur att älven rinner söder om stadskärnan så att det är möjligt att gå i solen mitt på dagen utan skuggande byggnader.

bild-659
Kulturhuset väver ihop gammalt med nytt

bild-657
Bildmuseet

bild-655
Interiör i Arkitekthögskolan. Första intrycket är en varm ombonad känsla tack vare väggpanelen på ytterväggarnas insida. Arbetsplatserna finns högre upp i byggnaden i ett härligt kreativt stök eftersom det är slutet av terminen

bild-671
Umeå östra station

Det är alltid lika inspirerande att höra skickliga, ansvarsfulla och engagerade arkitekter tala om sina projekt. Walter Unterrainer är professor på den nya arkitekthögskolan i Umeå. Jag har aldrig sett honom live men hans namn var bekant. När jag kom hem grävde jag i fotoarkivet och hittade en passivhusvilla i Feldkirch i Voralbergen i Österrike med textilfasad, pellets och solceller på taket, byggd 2004 och signerad Walter Unterrainer. Det var min första studieresa utomlands med energitema och husets originella fasad med textilväv gjorde ett bestående intryck. Läs tidningen Arkitektens intervju med honom 2009.


På Passivhus Norden 2012 i Trondheim handlade hans presentation om ombyggnad av ett hyreshusområde från 50- och 60-talet i tyska Amberg. En stor andel av byggnadsbeståndet i Tyskland är precis som i Sverige uppförd före 70-talet. I Sverige handlar det om 60 %. Den stora utmaningen var att hålla nere kostnaden och säkerställa kvarboende under genomförandet. Målet var 46 kWh/m2 år, 50 % lägre energianvändning än gällande tyska regler. Men projektet var inte enbart ett energieffektiviseringsprojekt utan lika mycket ett socialt hållbarhetsprojekt. Bottenvåningen har anpassats för bättre tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Grönytor är uppgraderade för att bli mer användbara, liftar installerades istället för utvändiga platskrävande ramper och balkongerna utökades och blev mer privata med insynsskyddade förrådsväggar mellan balkongerna. Husen värms med fjärrvärme. Men ett kanalsystem för både till- och frånluft var för komplicerat att installera med kvarboende hyresgäster. Här finns tilluften istället i fasad ovanför fönstren. Tilluften värms upp till 10 grader över uteluftens temperatur. Uppföljning av beräknade värden pågår under tre år.

Ledorden i Walter Unterrainers presentation var ”akupunktur och människor i fokus”. Akupunktur i planering och design tolkar jag som nedslag och punktvisa förbättringar som tillsammans ger en mer meningsfull fungerande helhet. Att arkitektur alltid handlar om människors upplevelser och behov (nuvarande och kommande) framför ytlig design borde vara en självklarhet för alla praktiserande arkitekter.