När hålen i väggen inte levererar

Kl 10.52 lördagen 3 januari: Strömavbrott på Skördevägen 20 i Lund. Reagerar måttligt på avbrottet eftersom jag sitter och skriver med en bärbardator med batteribackup. Är inte heller beroende av det trådlösa nätverket för tillfället. Vet inte om det bara är en säkring eller jordfelsbrytaren. Tittar ut genom fönstret för att se om adventsljusstakar och julstjärnor i grannarnas fönster också har slocknat. Vårt hus, Villa Trift 3.0 byggdes för fem år sedan och under dessa år har vi tidigare aldrig råkat ut för något längre strömavbrott. Kollar upp Kraftringens hemsida i mobilen och läser att 15 000 elkunder är utan ström. Orsaken till avbrottet är okänd. Från och med nu gäller nya regler i hushållet: 1-minuts regeln för duschar och enbart diskning i kallvatten för att hushålla med värmen i ackumulatortanken (husets värmelager). Inga fönster och dörrar får öppnas i onödan som släpper ut dyrbar rumsvärme. Det är en mulen dag men vi klarar oss precis med dagsljuset och slipper tända stearinljus.

Kl 13.30 är strömmen på igen efter ca 2 ½ timme. Husets mekaniska ventilation och värmesystemets cirkulationspump är i drift igen. Det som man inte tror ska hända i en stad har hänt pga av transformatorfel och dominoeffekter. Nu har vi under våra fem första år i huset upplevt ett längre strömavbrott, fem dygn med otjänligt vatten och fem timmar helt utan vatten. Inte jättedramatiska störningar men tillräckligt för att fundera på resiliens i vardagen.

Helgens strömavbrott fick oss att fundera på en batteribackup till den vattenmantlade kaminen. Den eldrivna cirkulationspumpen mellan kaminen och ackumulatortanken stannar när strömmen bryts. Vid normal drift transporteras det uppvärmda vattnet från kaminens vattenmantel i en ca 3 m lång ledning till tankens toppanslutning och laddar tanken med minst 70-gradigt vatten. Om cirkulationspumpen slutar fungera, t ex vid strömavbrott, kommer temperaturen i kaminens vattenmantel att stiga eftersom den producerade värmen inte förs bort från kaminen.

Bild-280

Men systemlösningen kräver ingen strömbackup tack vare en installerad kylslinga. Kallvatten finns i beredskap i en 3 meter lång vattenledning från vattenmätaren till kaminens vattenmantel. Kallvattenslingans längd dimensioneras efter den installerade effekten. Det krävs 0,12 m kallvattenslinga för 1 kW (vår kamin, Nordic Kamina Zuzia, har en effekt på 15 kW). När kaminen blir överhettad reagerar temperaturgivaren som styr överhettningsventilen. Ventilen öppnar och släpper på kallvatten som kyler ner vattenmanteln. Kylvattnet, som efter nerkylningen kan vara ganska hett, förs sedan bort i en avloppsledning till golvbrunnen i tvättstugan/teknikrummet. Om ett strömavbrott inträffar under eldningscykeln bör spjällen för tilluften stängas för att strypa syretillförseln och minska effekten. Men helgens strömavbrott sammanföll inte med eldningen. För tillfället räcker det med en kvällsbrasa med två ved- och brikettinlägg eftersom vädret är så milt (ackumulatortankens elpatron täcker upp resterande värmebehov). Får se om vi orkar väcka liv i reservbatterifrågan igen eller om det stämmer att människan är närsynt, lat och glömsk…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: