MediaCityUK – första miljöklassade stadsdelen (4)

Fortsättning från föregående inlägg.


The Lowry, entré och interiör. Ritat av James Stirling och Michael Wilford och färdigställt 2000

Planen i MediaCityUK är utformad som ett cirkelsegment där Lowry utgör mittpunkten

Vi står på andra sidan av No 9 Dock vid entrén till The Lowry, ett kulturhus med teaterscener och galleri uppkallat efter den engelska bildkonstnären Laurence Stephen Lowry. Tyvärr vetter byggnadens sämsta exteriör mot MediaCityUK. Byggnaden stod klar 2000 och ritades av James Stirling och Michael Wilford. Byggnadens cirkulära planform är utgångspunkten för plankonceptet i MediaCityUK. Planen är utformad som ett cirkelsegment där Lowry utgör mittpunkten. Men i nästa etapp av MediaCityUK frångår man strukturen med koncentriska cirkelbågar. Den centrala delen närmast mitten av den halvcirkelformade planen är fotgängarprioriterad. Bilarna parkerar och angör i utkanten. Sheila Wright förklarar att BBC hade höga säkerhetskrav och ville undvika bilar och fordon i närheten av byggnaderna. Anledningen till den höga säkerheten med bl a elektroniskt styrda väggrindar är bombdåden i London 2005.

Men hur är det på kvällarna och nätterna med tanke på att stadsdelen framför allt innehåller kontorslokaler? Sheila Wright säger att ambitionen vara att bygga en levande stadsdel, ” a 24-hour city”. BBC:s verksamhet är ju igång större delen av dygnet. Stadsdelen har dessutom bygglov för ytterligare 1 500 lägenheter.


Imperial War Museum av arkitekten Daniel Libeskind, färdigställt 2002


En av entréerna till till MediaCityUK från svängbron i sydväst. Man anar den bågformade kvartersformen


BBC:s byggnader Quay House till vänster och Bridge House till höger ritat av Wilkinson Eyre

Vi har passerat Imperial War Museum och det pågående bygget av inspelningslokalerna för Coronation Street på Traffordsidan och tagit oss över gångbron till MediaCityUK. Jag noterar att här inte finns några gröna bostadsgårdar. Stadsdelens 178 lägenheterna finns i två höghus integrerade i kontorskomplexen. Lägenheterna har som tur är balkonger men saknar tillgång till halvprivata gårdar. Var grillar man och var kan man odla, undrar jag.
– Om gröna gårdar saknas måste exploatören betala en avgift till kommunen som ska täcka kostnaden för förnyelse av kommunala parker, säger Sheila Wright.


Piazzan och gröningen i söder (The Stage, the Green)

Stadsdelen är snabbt överblickbar och lättorienterad. Den är inte heller särskilt stor till ytan, ca 5 ha, vilket motsvarar 1/3-del av första etappen på 15 ha. Bo01 i Malmö är 22 ha inklusive Turning Torso.  Det är imponerade att spårvagnshållplatsen och linjesträckningen funnits med från start. Precis som i Freiburg, en annan hållbart planerad stadsdel i södra Tyskland. I Sverige är det vanligt att kollektivtrafiken etableras först efter utbyggnaden av bostäder och kontor, dvs när det finns resandeunderlag. Så bakvänt! Självklart är en fungerande kollektivtrafik en förutsättning för ändrade resvanor och ökat kollektivtrafikresande. Så att man inte är tvungen att köpa bil om man flyttar till ett nytt område.
–  I MediaCityUK var Peel tvungen att bekosta spårvagnshållplatsen och inköp av tågvagnar, berättar Sheila Wright. I England finns en regel (Section 106 agreement) som ger kommunen rätt att kräva finansieringsbidrag från exploatören för den service som är nödvändig för utbyggnaden, t ex skola eller infrastruktur. Bygglovet villkoras och överenskommelsen är juridiskt bindande.

Fortsättning följer…

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: