Fågelholk och fastighetsbildning


Den senaste holken på Skördevägen 20 är för fåglar, av FSC-märkt trä och föredömligt flexibel. Den är ekologiskt monterad på en tvärslå och upphängd i en grenklyka (tips från Naturhistoriska riksmuseet). Holken har två utbytbara fronter som drar till sig olika fågelfamiljer beroende på storlek. Utan front blir öppningen rektangulär och lika bred som holken:
1. 28 mm hål för små mesfåglar (på tomten finns både blåmes och talgoxe )
2. 32 mm hål för lite större fåglar och sparvar
3. En bred rektangulär öppning som lämpar sig för grå flugsnappare, sädesärla och rödhake

Holken är uppsatt men får vänta på sina första hyresgäster till 2013. Till dess hänger den som ett smycke i askträdet, det enda befintliga trädet som kunde sparas när huset byggdes 2010. Igår 29 maj var det exakt två år sedan vi flyttade in huset. Nu är det svårt att föreställa sig att tomten tidigare var en asfalterad angöringsplats med en liten gröning och tre askträd från 60-talet.


5 december 2009 inför byggstart

Tomten avstyckades i samband med bygget av dubbelspåret längs Västkustbanan. Tre fastigheter intill tomten exproprierades med hänsyn till säkerhet och buller pga av det korta avståndet till det nya spåret. Angöringsplatsen blev överflödig och kommunen valde istället att förtäta på godkänt avstånd från spåret. Villa Trift 3.0 ligger ca 40 m från närmaste spårmitt. I nästa inlägg berättar jag mer om ljudet från omgivande väg- och tågtrafik. Ingen av familjens fem medlemmar störs av varken bilar eller tåg. Men jag valde ändå att genomföra en ljudmätning för att kontrollera om ljudnivåerna uppfyller det högt ställda kravet på ljudklass B från trafik och installationer (klass C motsvarar normalnivån och klass A är inte särskilt vanlig i dagens bostadsbyggande).


26 maj 2012, exakt två år sedan slutbesiktningen i Villa Trift 3.0. Dagen sammanföll med ett garden-party med lätt regn, därav det provisoriska regnskyddet under pergolan

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: