Dorma 9132 vs Assa C2002


Assa C2002


Dorma 9132

Låset i entrédörren har bytts ut för andra gången! Samma problem som förra gången. Tryckkolven eller fallregeln som den också kallas fastnar och dörren måste låsas med nyckel eller vred för att hållas stängd. Det är känt att Assa har haft problem med sina C2002 lås. Men Assa ställer upp med snabb service och skickar nya lås – varje gång. Tydligen gjordes en större förbättring i september men vi chansar inte längre utan har istället valt ett lås från Dorma. Dorma 9132 känns mer rejält och låssmeden har enbart bra erfarenheter av Dormas lås. Vredet kan kopplas bort via knapp och det återkopplas automatiskt när man låser upp. Assa har samma funktion. Den tydligaste synliga skillnaden är att Dormas lås har en hakregel som fälls ut och går neråt när dörren ska låsas medan Assas går uppåt. Låsljudet är annorlunda. Dorma låser med eftertryck och Assa låter lite spädare.


Dormas slutbleck är något smalare än Assas och får plats utan att karmen behöver anpassas

7 kommentarer
 1. rqu sa:

  Hej, intressant, jag ringde ASSA, dom skickar ett nytt låshus till mig redan idag … Funderar trots det att byta till Dorma. Behövde du byta låsbleck till Dorma också, eller kunde du behålla ditt gamla? Om du bytte, behövde du karva i karmen för att låsblecket skulle passa?

  • kiran sa:

   Jag har lagt ut en bild på karm med slutbleck. Vår låssmed trodde att han skulle behöva karva i karmen när vi pratade på telefon men det gick bra ändå som du ser på fotot. Däremot blev vredet väldigt trögt. Först trodde låssmeden att han skulle behöva byta till ett kraftigare vred men han kom tillbaka fem minuter senare efter tips från en kollega. Det visade sig att det räckte att fila lite någonstans i låset. Vet inte exakt var han filade men resultatet blev bra. Fortfarande lite större motstånd när man vrider jämfört med ASSA men späda fingrar kan vrida med en hand och låset känns mycket mer rejält.

   /Kiran

   • rqu sa:

    Tack för bilden. Enligt låskompaniet som jag kollade med så ska slutblecket bytas från i mitt fall från ASSA 1487-4 till ASSA 1887-4. Där ASSA 1887 är samma modell som Dorma DS 9002, se länken http://www.laskompaniet.se/slutbleck-1887-1-4-ds9002/228-0. Tänkte försöka montera själv, får se hur det går …

 2. benny sa:

  Jag har precis plockat isär mitt lås och såg att det var fjädern till fallkolven som gått av.
  Jag monterade en dragfjäder istället, verkar fungera.
  Skickar dom nya låskistor när det är 3 år gammalt?

  • kiran sa:

   När vårt lås byttes senaste gången var det ca två år gammalt. Konsumentköplagen ger dig rätt att reklamera en vara i upp till tre år om det inte finns garantier som säger annat. Assa som har fått så många felanmälningar för sina C2002 lås borde ställa upp tycker man. Om de skickar nytt lås så ingår förmodligen inte montaget. Hör av dig och fråga. Assa behöver få höra hur vanligt det är med fel på deras klena lås. Lycka till!

   /Kiran

 3. Yvonne sa:

  Detta fel uppstod hos oss efter fem år och då ersätter tyvärr Assa ingenting. Uselt med tanke på att det är ett känt problem.

  • kiran sa:

   …och nu har det hänt hos oss igen Yvonne! Även den tredje ytterdörren har fått problem med fallkolven. Så här skrev Assa när jag reklamerade låset för ett par dagar sedan:
   ”Vi ber om ursäkt för att ni har problem med erat lås. Vi har 2 års garanti på alla våra produkter samt på Assa 2002 har vi en goodwill på 5 år när man har problem med den s k fallkolven då vi skickar hem en ny låskista med monteringsanvisning samt en returpåse till den trasiga låskista som man då skickar åter till oss.

   Med vänlig hälsning
   Helpdesk ASSA AB”

   Vet du hur lätt det är att byta själv? Jag har stor respekt för lås med alla miljoner smådelar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: