Förkultivering vid vårdagjämningen

Att så, plantera och montera platta paket från IKEA tillhör inte mina favoritsysslor. Men att följa tillväxten och njuta av skörden är sann vardagslycka. För att göra försådden i växthuset lite mer lockande inväntar jag en varm och solig dag och delar upp projektet i två etapper. Första dagen ska alla såkärl fram från förrådet och fyllas med genomsläpplig såjord. Jag köper färdig såjord men riktiga odlingsentusiasterna blandar egen såjord. Nästa dag ska fröerna ner i jorden och kärlen får etiketter. Ett växthuset med arbetsbord är en stor tillgång eftersom försådden är ett rätt skräpigt moment med jord som skvätter och vatten som stänker.

Årets odlingssäsong inleddes i helgen. Det är andra odlingssäsongen sedan vi flyttade in i Villa Trift 3.0 maj 2010. Återanvändning av förra årets namnetiketter ger en stor arbetsbesparing. Jag hade gärna haft fler såkärl men det blir för opraktiskt. Såkärlen står inomhus på golvet i vardagsrummet och i söderfönstret större delen av dygnet. Soliga dagar åker kärlen ut i växthuset ungefär vid lunchtid. Det ska vara varmt och fuktigt i jorden för att fröerna ska gro. Ljus är en annan förutsättning för framgångsrik groning. Om några veckor sår jag en extra omgång fänkål för att förlänga skördetiden (ett tips från boken Starta från frö av N Bubbel, 1984).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: