Fjärilar och bin i naturträdgården

I förra inlägget berättade jag om startskottet för nästa års Wildlife-projekt – att beställa boställen för ett rikare djurliv i den naturliga trädgården. Tanken är de förtillverkade holkarna ska locka hit fler humlor och fjärilar.

Bin kan delas in i honungsbin och vilda bin. Till gruppen vilda bin hör kolonibildande humlor och solitärbin. Solitärbinas drottning lägger inte mer än 20–30 ägg. I Sverige finns ca 250 arter solitärbin. Men jag kommer till en början att satsa på fler humlor i trädgården istället för solitärbin.

De beställda holkarna måste vara redo för inflyttning i mars när humlorna vaknar efter vintervilan. De övervintrar i väldränerade slänter mot norr. (På norrsidan av Villa Trift 3.0 finns långa slänter längs tomtgränsen eftersom höjdskillnaden är upp till 80 cm.) Kolonibildande bin, dvs även humlor, behöver tidig tillgång till blommande växter på nära håll som t ex sälg. (Jag hoppas att det finns några exemplar i de kommunala planteringarna på bullervallen på ca 40 meters avstånd.) Arbetarna, drottningens obefruktade och sterila döttrar, har till uppgift att samla mat till nya drottningar som kläcks under sensommaren. Drottningen väljer vilka avkommor som ska bli nya drottningar. Larverna får proteinrik pollen medan vuxna humlor föredrar nektar.

Humor i naturen kan bo på tre olika sätt: i stenhögar, underjordiska hålrum (t ex gamla sorkhål) och på markytan (t ex i högt gräs eller i byggnader). Vill man inte köpa färdiga holkar kan man använda sig av en lerkruka med ca 5–10 mm stort dräneringshål som placeras i en sandslänt. Lämplig diameter på krukan är 15–20 cm och lagom storlek är ca 2 liter för att den ska kunna rymma 50–200 arbetare. 1/3-del av krukan ska sticka ut från sandslänten med hålet vänt lite neråt för det inte ska regna in. Humlor gillar sorkströ (från en djuraffär om man inte har gnagare som husdjur) eller lite glasfiberull i botten av krukan. Krukan måste rengöras och tömmas på hösten eller våren. Tack Anna för alla tips och värdefull fakta!

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: