Wildlife gardening
I november hade jag ett inspirerande samtal om vilda bin med biologen Anna från Ekologihuset på Brunius Café (Lunds trivsammaste kafé med hembakta mandelskorpor och lagom fylligt Chai-te). I en timme lärde jag mig allt möjligt om vilda bin inför planeringen av boplatser för humlor i trädgården till Villa Trift 3.0. Trädgården är ekologiskt designad och nästan allt som växer här är ätligt eller ger rikligt med nektar. Till våren är planen att montera färdigsnickrade holkar för humlor och fjärilar på planket och förrådsväggen. Sökningarna på nätet ledde mig till Tunneby Sågverk som levererar ett flertal holkmodeller för olika djur och fågelarter i flera varianter – monterade, målade eller omonterade. Betydligt större urval än Naturbutiken på Naturskyddsföreningens hemsida. Idag gick beställningen iväg och det ska bli spännande att se om holkarna kan locka till sig några hyresgäster när humlorna vaknar i mars.
En av de tänkta platserna för ett väggmonterat humlebo och ett fjärilsbo. Planket vetter mot nordväst
Den andra platsen för ett humlebo och ett fjärilsbo är under takfoten på förrådet mot öster. Ett tredje fjärilsbo skulle kunna placeras till vänster om vedstacken i nässelsnåret med närhet till mat för larverna
Wildlife gardening är så klart stort i en trädgårdsodlarnation som England. På Natural England:s hemsida finns tio-i-topp tips för den som är intresserad av att underlätta vistelse och födoplatser för smådjur i trädgården. Eller besök Naturskyddsföreningens hemsida och läs om vilda grannar i naturträdgården. Mer om hur humlor lever kommer i nästa inlägg…