Dag 1: 35 km (8 tim till fots)

Vallö Station – Stora Tårnby – Magleby – Gjorslev – Holtug Kridtbrud – Rödvig

Då var det dags för årets walk-run som i år genomfördes i Danmark 10–20 augusti. Upplägget är som följer: maken – en van maraton- och ultralöpare – springer dagsetappen medan jag går. Vi tar oftast samma sträcka men det händer att jag avviker för att följa en märkt led med omväxlande vyer. Efter att ha varit ute till fots mellan fyra och åtta timmar (för min del) ses vi på det förbokade hotellet. Vi brukar sammanlagt avverka 15 till 20 mil på tio dagar med två vilodagar. Reserapporten på bloggen kan förhoppningsvis ge värdefulla tips på sträckor, boende och transfer för dem som gillar låglandsvandring/löpning och klarar 3 kg packning på ryggen.

Årets första gångsträcka startade vid 11-tiden omedelbart efter en tågresa från Lund till Vallö Station söder om Köge. Jag var framme vid hotellet i Rödvig 8 timmar senare. En stor del av etappen gick längs Stevns Klint trampestig på höjderna längs kusten. Leden passerade flera kalkbrott, både gamla och aktiva.

Det var lite oväntat att få se den havsbaserade vindkraftsparken på Lillgrund söderifrån. Vanligtvis ser jag den norrifrån när tåget passerar Öresundsbron. Här på danska sidan finns det gott om vindsnurror på land. Danmark ligger ju i framkant när det gäller vindkraft. På ett ställe fick vi betala för vår elförbrukning i lägenhetshotellet och elpriset var 3,90 kr (2,75 DKK). Det rörliga spotpriset i elområde SE4/Malmö i Sverige var vid samma tillfälle 3,62 kr (men här ingår inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader). Just nu pågår debatten om skenande elpriser i Sverige och hur det ska hanteras i vinter. Men i Danmark har man sedan länge levt med mycket högre elpriser än Sverige.

Fortsättning följer …

2 kommentarer
 1. Murti Maini sa:

  Fina bilder. Att gå 7-8 timmar imponera.
  Pappa

  Skickat från min iPhone
  Murti Maini
  Kompassgatan 35
  21117 Malmö
  Sweden
  +46706393350 cell
  +46406323350 residence
  murtimaini@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: