20-20-2 Tre steg till hälsosamt ljus på kontorsarbetsplatsen

Här kommer bra tips från gruppen Good Light Group (och mina kommentarer) för dem som är tillbaka vid skrivbordet i hemmakontoret eller på någon annan arbetsplats:

Steg 1: Installera en luxmätarapp i mobilen som visar hur mycket ljus som tar sig in via ögonen. Håll mobilen vid ögat så att mobilens ljussensor ”ser vad ögat ser”.

Min kommentar: En ljusapp är inte lika tillförlitlig som en professionell ljusmätare men ger ändå en hyfsat bra indikation på mängden ljus som träffar ljussensorn – särskilt från inomhusbelysningen. Hur tillförlitligt värdet är beror t ex på ljussensorn kvalitet och mobilkamerans mjukvara. Tänk på att vända rätt ljussensor mot det infallande ljuset som ska mätas. Både främre och bakre kameran har en ljussensor bakom kameralinsen.  Om mobilen är inställd på fotografering med den bakre kameran vänder du mobilens baksida i riktning mot ljuset som ska mätas. Till och med svenska Arbetsmiljöverket har tagi fram en app för både iPhone och Android.

Steg 2: Placera skrivbordet inom en meter från fönstret och vänd det mot fönstret eller öka ljusstyrkan (antal lux) från belysningen så att 1000 lux träffar ögonen.

Min kommentar: Det är inte helt lätt att uppnå 1000 lux vid ögat genom att bara byta till en starkare ljuskälla. Du vill dessutom inte bli bländad. Ett alternativ är att ha två skrivbordslampor för att öka mängden ljus. Prova dig fram och glöm inte att ljuset ska vara bländfritt och behagligt (bländningsrisk och komfort är något som du och inte appen registrerar). Tänk på att även en datorskärm bidrar med ljus. Låt därför skärmen vara på när du mäter med ljusappen, dvs om du brukar jobba framför en lysande skärm.

Steg 3: Jobba enligt 20-20-2-regeln, dvs efter 20-minuters skärmtid tittar du upp på himlen i 20 sekunder. Tillbringa åtminstone 2 timmar utomhus (varav 30 minuter på morgonen).

Min kommentar: Att titta på himlen innebär att du ökar din exponering för dagljus som oftast är mycket starkare än den elektriska inomhusbelysningen. Passa även på att sträcka på benen (för att minska stillaittandet) när du tittar upp på himlen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: