Ljusreflektion #6

bild_1041

Fortsättning på föregående inlägg.

Att ljussätta ett rum är inte helt olikt att måla en klassisk tavla eller färglägga en bild. Precis som konstnären eller illustratören måste ljusdesignern ”ljusa upp” vissa ytor för att de ska framträda bättre (dvs jobba med kontraster) och skapa accenter som fångar betraktarens intresse mot en lugnare bakgrund. Principen för god belysningsdesign är att jobba med lager – ett allmänljus som lyser upp omgivningen, accentljus på utvalda föremål eller platser och arbetsljus för att kunna utföra önskade aktiviteter. Vi behöver tillräckligt med ljus men ljuset får inte vara så enhetligt att miljön blir tråkig.

Liknelsen fungerar bra på ett sätt men är alldeles för begränsad på ett annat sätt. En tavla eller bild är tvådimensionell och det är stor skillnad mellan att betrakta en miljö och att vara i miljön. Eller för att använda forskaren Casper Laing Ebbensgaards formulering: ”…there is a difference between aesthetic (i.e. looking at a place) vs. sensory (i.e. being in a place) aspects of lighting.” När vi befinner oss i en viss miljö använder vi alla våra tillgängliga sinnen (även om vissa målningar kan framkalla liknande känslor och mentalt ”förflytta” betraktaren i tid och rum).

Det som ser bra ut i en tvådimensionell bild behöver nödvändigtvis inte fungera bra för en användare i en motsvarande verklig miljö. Mitt bästa exempel är hemmiljöer. Ett trivsamt hem har förmodligen många olika ljuskällor som skapar mindre rum i rummet, dvs markerar en möbelgrupp eller en läshörna, lyser upp fönster och föremål. En sådan hemmiljö fångad på duken skulle se ganska splittrad och rörig ut men fungerar utmärkt för användaren som rör sig i rummet mellan olika platser. I den levda verkligheten vill vi något annat med ljus än konstnären som målar en interiör på en tavla.

bild_1040

Ett annat exempel som också har att göra med skillnaden mellan bild och verklighet är bostadsannonsernas opersonliga och stilrena ”katalogbilder” som helt saknar hemkänsla. Alla som har anlitat mäklare eller homestyling inför en bostadsförsäljning vet vad som behöver göras för att bostaden ska se bra ut på bild. Allt går ut på att göra bostaden mindre hemlik. Bort med vardagsröran, småprylar och personliga inramade foton på familjemedlemmarna. Gärna ljusa textilier och gardiner (även om de senare inte alls är nödvändiga). Vid fotograferingen är ljuset jämnt fördelat utan synliga taklampor över matbordet eller störande golvlampor (som de flesta hem faktiskt har).

Tidningsinteriörer och katalogbilder är alltså inte särskilt upplysande om man som jag vill veta hur vi verkligen har det och hur vi lever i vardagen med ljus.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: