7PHN – årets studiebesök i lågenergihus (3)

Fortsättning på föregående inlägg.

bild-816
Ryesgade 30, renovering av 1880-talshus med hyreslägenheter som fick ”Renoverprisen” 2013. I huset finns enbart hyresrätter.

I äldre hus med höga kulturvärden som ska byggas om är energirenoveras en stor utmaning. På Ryesgade ersattes alla gamla fönster av nya kopplade lågenergifönster med lågt U-värde (0,9 W/m2, K). Ytterrutan är inte av planglas som de andra två glasen för att fönstret ska behålla lite av sin tidigare karaktär. Glaset ser inte lika ”livlöst” ut som moderna planglas. De nya utåtgående fönstren har till och med likadana beslag och handtag som tidigare. I huset installerade mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning. Även värmen från matoset återvinns i det centrala ventilationsaggregatet. Men i nästa renoveringsprojekt blir det istället lägenhetsvisa ventilationsaggregat enligt guiden. Anledningen är att hyresgästerna vill ha möjlighet att reglera luftflödet individuellt. På taket finns solcellsmoduler som producerar el. Man valde bort tilläggsisolering av ytterväggarna förutom på insidan av ytterväggen högst upp där det fanns lite mer utrymme. De massiva tegelväggarna blir ju smalare högst upp. Här fanns utrymme för ca 50 mm tilläggsisolering.

Efter den genomgripande ombyggnaden finns här 32 lägenheter med modern badrum- och köksstandard. Vinden utökades med fyra nya lägenheter med uppgång till egen takterrass. Och resultatet efter energirenoveringen? 50 % lägre energianvändning utan att förvanska byggnadens yttre.

Fortsättning följer…

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: