7PHN – årets studiebesök i lågenergihus (2)

Fortsättning på föregående inlägg.

bild-813
Vester Voldgade 123 (TNT architects, konstruktör och guide Lars Örtoft/Örtoft A/S). 

7000 m2 kontorsyta har energirenoverats till passivhusstandard. Från början var tanken att enbart byta fönster men ambitionerna höjdes och idag har byggnaden mekanisk ventilation med förvärmd luft på vintern och naturligt kyld luft på sommaren. Ett köldmedium för över värmen från 25 m djupa brunnar med en temperatur på ca 8 grader till tilluften i ventilationsaggregatet med den roterande värmeväxlaren på vinden. Fasaderna har tilläggsisolerats och fått nya energieffektiva fönster med utvändiga fasta solskydd. På gaveln mot gatan blev bottenvåningen tilläggsisolerad med vakuumisolering (dvs extra tunn isolering) för att inkräkta så lite som möjligt på allmän gatumark. Det som imponerar är de extra miljöanpassade åtgärderna som installation av vakuumtoaletter och regnvatteninsamling. Tack vare vakuumtoaletterna och regnvatteninsamlingen har vattenförbrukningen minskat med 50 % eftersom regnvattnet används till spolning. Solfångare på taket värmer varmvattnet och marken under källaren för att minska värmeförlusterna. Fjärrvärme levereras för att tillgodose det avsevärt minskade värmebehovet mellan november och mars (86 % energireduktion efter renoveringen!). Efter förhandling fick fastighetsägaren rabatt på den årliga fasta avgiften mot att fjärrvärmebolaget inte levererar värme en begränsad tid på morgonen.

bild-815
Jordvärme/kyla från brunnarna levereras till ventilationsluften i aggregatrummet på vinden

bild-814
Utsikten är magnifik över Köpenhamns takåsar och inte långt härifrån syns det pågående bygget av Köpenhamns nya kulturhus vid kanalen, brygghusprojektet, ritat av Rem Koolhaas. Hit flyttar bland annat DAC (Dansk Arkitektur Center)

Fortsättning följer…

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: