Bästa luften för 35 kr

bild-686
Luften sprutar ut från tilluftskanalerna med en hastighet av l0 m/s, dvs draget är kännbart om man håller handen intill de mjuka ventilationskanalerna av textil ovanför läktaren. Ett par meter därifrån har hastigheten sjunkit till 0,1 m/s och då upplever man inget drag

Jag är tyvärr ingen flitig badhusbesökare. Skälet är min dåliga simteknik och oangenäma minnen från uppväxten av stickande klorlukt, kallt bassängvatten och låg lufttemperatur. Men studiebesöket med lokalföreningen EMTF på Filborna Arena bjöd på en oväntad upplevelse – simlust! Jag testade aldrig bassängen men fick njuta av en guidning i simlokalerna efter att ha gjort några benspark i gymmet och deltagit i morgonens Hotyogapass. Den nya simhallen har 10 banor i en 25-meters bassäng och läktare som rymmer 1000 åskådare och simmare. Enligt VD Per Kersmark är hallen i Filborna Arena en av de få simhallar i Sverige som kan erbjuda både stabil rumstemperatur och frisk inneluft för tävlingssimmare och motionärer. Omdömet kommer från tävlingssimmare med högt ställda krav och erfarenheter från andra anläggningar i landet. Jag håller med: här är dragfritt, behagligt varmt i luften och ingen klorlukt! Som lundabo är man ivrig att få reda på varför Helsingborgs Simsällskap har lyckats när så många andra har problem med luftkvaliteten i sina badhus, t ex i det ombyggda Högevallsbadet i Lund.

Utifrån gör byggnaden inget väsen av sig. De ursprungliga delarna byggdes 1982 och idag består anläggningen av enkla lådformade volymer. Efter en genomgripande ombyggnad 2010 blev den gamla sporthallen gym och reception med ett nytt mellanbjälklag. Hallen är luftig, överblickbar och har tillräckligt med dagsljus. Det är en njutning att träna som förstagångsbesökare eftersom alla stationer är inom synhåll.

bild-685
Helsingborgs Simsällskap äger och driver hela anläggningen genom bolaget Filborna Arena AB. Föreningen köpte anläggningen av kommunen och blev beställare när den stora ombyggnaden inleddes 2009. Min erfarenhet efter 25 år som praktiserande arkitekt är att en kunnig beställare/kravställare är en av framgångsfaktorerna bakom lyckosamma byggprojekt. En annan framgångsfaktor är ett bra samarbete mellan beställaren och entreprenören som genomför bygget. Detta gäller både stora och små byggprojekt. Per Kersmark berättar att föreningen visste precis vad som skulle prioriteras: rent vatten, bra luft, medlemmarnas behov och effektivt utnyttjande. Föreningen valde därför bort hoppbassäng, konstsimbassäng och äventyrsbad. Enligt Per Kersmark är det inte ovanligt att man sparar in på ventilationen för att hålla nere kostnaderna. Men i Filborna Arena har man tvärtom satsat på en genomtänkt ventilationslösning och högt luftflöde. Den sämsta luften i en simhall är upp till 20 cm över vattenytan, dvs i simmarnas vistelsezon. Därför tillförs frisk luft högst upp i lokalen som trycks ner av fläktar i taket. Frånluftsdon suger ut den förorenade luften nära golvnivån. Smutsig luft ska ju föras bort så nära föroreningskällan som möjligt. Luftflödet är 1 liter per sekund och kvadratmeter (jämför med minimikravet i bostäder på 0,35 l/s, m2). Temperaturen i luften och vattnet är konstant runt 27 grader. Här finns inga överstora glasytor i fasad vilket underlättar en jämn innetemperatur. År 2012 utökades gymmet ytterligare på plan 2 och plan ett fick nya omklädningsrum. Filborna Arena har lyckats med det som jag inte trodde var möjligt – en simhall med komfort och bra luft för bara 35 kr tack vare kommunens subventionering.

Lite fakta:
Byggår: 1982, 2003 (höj- och sänkbar simbassäng), 2010 (simarena och gym), 2012 (omklädningsrum och utökat gym).
Total yta: 8000 m2.
Ägare: Filborna Arena AB (Helsingborgs Simsällskaps driftsbolag).
Arkitekt (ombyggnad): Jack Lindgren/Ecoscape.
Medlemmar i föreningen: ca 5 500.
Entré, vuxen: 35 kr, årskort 1 900 kr.
Besökare per år: 631 000 personer.
Luft- och vatten temperatur: 27 grader.
Vattenrening i flera steg: partikelfilter renar vattnet från skvalprännorna, vattnet luftas för att ta bort klorgaser, UV-ljus, öppna sandfilter, membranfilter som tar de minsta partiklarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: