Godheten

I höstas tipsade jag om en mycket bra dokumentär som numera bara kan ses på YouTube: Systemfel som hotar världen Det är tankeväckande (och hoppfullt) att se flera tidigare chefsekonomer i IMF och Världsbanken, bland andra Joseph Stiglitz och Herman Daly, kritisera det rådande ekonomiska systemet. En annan film som också tar upp bankernas girighet och kapitalismens kris är den svenska utmärkta dokumentärfilmen Godheten Båda filmerna gör träffsäkra och oroande analyser. I båda filmerna framträder Richard Wilkinson som tillsammans med Kate Pickett har skrivit boken Jämlikhetsanden. Boken är en av flera samhällsorienterade böcker som finns på min egen litteraturlista under våren. De andra är:
  • Klimatet och välfärden av Staffan Laestadius,
  • The Transition Companion av Rob Hoskins,
  • Keynes barnabarn av Christer Sanne,
  • Köpt tid av Wolfgang Streeck.
Det är så mycket man vill läsa och eftersom jag är optimist finns alltid böcker på vänt. Nu ser jag fram emot vårens läsning och hoppas på nya insikter. Några av böckerna ingår i kursen ”Hållbar omställning: Vägar ut ur kriserna” som ges av Jönköpings högskola på distans. Har man en halvtimme över så rekommenderas radioteaterns dramatisering i rappt tempo av Sven Lindqvists bok från 1957 Reklamen är livsfarlig.
1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: