Äkta vara

bild-692
Nya badrumsdörren Addera Lodge av äkta massiv furu rakt igenom

Villa Trift 3.0 på Skördevägen i Lund är ett egenritat kataloghus. När grundmodellen anpassades för familjens behov och för att minska byggnadens miljöpåverkan ingick innerdörrar av oljad massiv furu i husdrömmen. Varför? Ett viktigt skäl var hållbarheten på lång sikt. Lackerade träfiberdörrar med målad ytbehandling är känsligare och småskador är ofta mer synliga. Tyvärr valde dörrleverantören att plocka bort innerdörrarna i furu från sitt sortiment när det blev dags för upphandling 2009. Det blev istället vita lackerade innerdörrar, modellen Addera 8001 från Dooria. Eftersom jag är arkitekt med miljöinriktning byter jag ogärna ut något som fungerar. Men efter fem års användning visade det sig att innerdörrarna i badrum och wc var alldeles för fuktkänsliga. Det var till slut dags att hitta en bättre permanent lösning i stället för att fortsätta reklamera varorna.

bild-693
Auro hårdolja nr 126 för behandling av bland annat träytor, inköpt på Byggfabriken i Malmö

bild-691
Till vänster: nymonterad obehandlad innerdörr Addera Lodge i trävitt. till höger: samma dörrblad med två strykningar hårdolja nr 126 från Auro (och lätt mellanslipning med finaste sandpappret). Alla sidor på dörrbladen är helt unika eftersom antalet kvistar och träets utseende varierar

Till min glädje upptäckte jag att samma dörrtillverkare åter har en massiv obehandlad furudörr i sitt innerdörrsortiment med modernt snitt – modellen Addera Lodge med ramträ av massiv furulamell och spegel av furu. Sedan årsskiftet har spegelkonstruktionen ändrats och innehåller inte längre någon kärna av mdf-board (träfiberskiva). Alternativet att välja furudörrar i allmogestil har förstås alltid funnits men de stämmer inte med husets formspråk och inredning. Jag uppskattar också möjligheten att beställa en obehandlad dörr så att jag kan välja min egen slutbehandling. Valet föll på Auros hårdolja nr 126 som gör träytan avtorkningsbar och ändrar kulören från trävitt till en honungsfärgad ton. De utbytta dörrarna (Addera 8001) har också ramträ av massiv furulamell men med pålimmad mdf på samtliga sidor och spegelfyllning av mdf. Mdf (Medium Desity Fibreboard) består av sammanpressade träfiber som bland annat har miljömässiga fördelar. Men om det råkar tränga in fukt, t ex i samband med vattenstänk som inte omedelbart torkas av, är risken stor att träfibrerna lokalt sväller och färgen lossnar. Innerdörrar i våtutrymmen med tunt träfanér är sannolikt lika fuktkänsliga. Detta är något som jag har upptäckt i nyrenoverade omklädningsrum där fanér på dörrbladets undersida lossnar av fuktbelastningen.

När ni väljer innerdörrar finns det alltså anledning att vara uppmärksam på vad som ligger bakom beskrivningen ”massiv dörr” och i vilken miljö dörren ska sitta. Båda modellerna Addera Lodge och Addera räknas som massiva men den senare är mantlad med mdf som är betydligt mer fuktkänslig än rent trä. Personligen värderar jag funktionalitet och utformning lika högt och föredrar äkta ”äkta vara”, dvs trä rakt igenom.

bild-694

Här kommer en kort historik i bild med kommentarer:

bild-687
Första fuktskadan 2012 i nederkanten av dörrbladet till wc/d. Den befinner sig delvis i våtrumszon 1 och är därför utsatt även om alla som duschar har fått noggranna instruktioner att torka av ev vattenstänk på dörr och tröskel. Dooria var hyggliga och ersatte dörren med en ny dörr

bild-688
Fuktskada 2014 i andra dörrbladet. Insåg att det inte räcker med att torka av dörrens vattenstänk efter duschen. Gjorde därför ett försök att försegla bottenträet för att hindra fukt från att sugas in i träfiberskivan av mdf. Det höll betydligt bättre än första gången när rambotten var oskyddad. Till höger syns undersidan av dörrbladet med försegling av metalltejp

bild-690
Dörrbladet i badrummet som någon gång fått lite olyckligt vattenstänk från tvättstället har suttit här sedan huset byggdes 2010. Men nu befinner vi oss i våtrumszon 2. Ett dörrblad bör vara mer tåligt än så speciellt om det finns småbarn i huset som gärna plaskar friskt

bild-689
Samma dörrblad med skada i spegeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: