Fem år med odlingslådor

bild-582
bild-581

Underhåll eller permanenta lösningar? Vårt hus på Skördevägen i Lund, Villa Trift 3.0, var inflyttningsklart i maj 2010. Jag byggde odlingslådorna samma sommar inspirerad av pallkrageodlingarna i Seved i Malmö. Men nu när odlingarna på Skördevägen är inne på den femte säsongen inser jag plötsligt att lådornas livslängd är kortare än förväntat: flera hörnreglar har ruttnat, de rostfria skruvarna har knäckts och de längsta sidobrädorna lever sitt eget liv. Konstruktionen var inte tillräckligt hållbar. Borde haft spontade brädor, stag över mitten i de längsta lådorna (105 x 200 cm) och bättre virke. De mindre lådorna har klarat sig bättre (ca 100 x 100 cm). Nästa år är det dags att göra något åt de stora lådorna och jag funderar på en murad variant med smala lecablock eller tegel. Fördelen med trälådor är flexibiliteten, priset och att konstruktionen tar mindre plats. Men efter fem år inser jag att jag föredrar odling i lådor framför friland och vågar mig därför på en mer permanent lösning.

På Naturhistoriska museet i Stockholm pågår i sommar en utställning ”Odla staden” på innergården med flera bra tips för stadsodlaren. Passa på om ni är i Stockholm och behöver inspiration. Turistar man i Berlin är det självorganiserade odlingsprojektet i Prinzessinnengärten också värt ett besök.

bild-583
Vindruvan Solaris har några veckor kvar före mognad

bild-585
Storklas heter vinbärssorten i trädgårdens halvskuggiga hörn. Den mognar sent till skillnad från den andra söta sorten Titania (vet inte om den goda smaken beror på det soliga läget)

bild-586
Rabarbern tog sig fint efter om plantering i kompostjord. Sorten heter Spangsbjerg och den får rikligt med stjälkar. Den är inne på andra omgången och den här gången utan löss. Vet inte riktigt hur storväxt den blir men hoppas slippa en monsterplanta

 

bild-587
Purpurvindan i rabatten och på terrassen ger äntligen blommor

bild-584
Cocktailtomaterna Black Sweet Cherry mognar efterhand. De är både vackra och goda. Riklig skörd tack vare utomhusläget (en sådan här sommar är det alldeles för varmt att ha tomaterna i växthuset)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: