Fullständigt kretsloppsanpassad övernattning i Fulltofta

bild-577
Ombyggd gårdsbyggnad som blev naturcentrum med utställning, möteslokal och kafé år 2006 (Gunilla Svensson Arkitektkontor). Solfångarna framför huset värmer i huvudsak tappvarmvattnet

Vilken överraskning! Anläggningen i Fulltofta naturcentrum är helt kretsloppsanpassad. Här finns solfångare, en vedeldad kamin värmer huset på vintern + bergvärmepump som värmer ackumulatortanken när solen inte räcker, urinseparerade vattentoaletter, lokal avloppsrening med rotzon, utvändiga fasta solskydd på den uppglasade gavelväggen mot söder och vatten från egen brunn.

bild-575
Bild höger: Utvändiga fasta solskydd på gaveln mot söder. Bild vänster: snygga räckesdetaljer bild-576
Rotzonsanläggningen i förgrunden, markbädden syns precis bakom vassen. Här renas avloppsvattnet från naturcentrumets toaletter och kök efter att fekalier avskilts från urin i de urinseparerade toaletterna. Fekalierna förmultnar i en cementbrunn som töms varje år  bild-579
Principskiss över byggnadens energiförsörjning och den småskaliga avloppreningsanläggningen

Första julihelgen i Fulltofta blev kickoff för ett långtidsprojekt som funnits på önskelistan sedan länge: att avverka Skåneledens alla etapper med övernattning i antingen vindskydd eller mer ordnat i hotellsäng. Projektet startade med buss från Lund till Hörby och en uppvärmningsvandring från Hörby till Fulltofta naturcentrum (5 km) lördagen 5 juli. Men det finns helgbussar till ända fram om man vill spara på krafterna. Dagen efter övernattning i vindskyddet vandrade jag ensam med en snitthastighet på knappt 5 km/h i fem mil med fyrakilospackning mellan kl 9 och 19.45. Vikten kan tyckas vara blygsam men som jämförelse tror jag att en maratonlöpare ogärna hade sprungit 4,2 mil med två 2-kilos hantlar i händerna.

Nu är etapp 10, 11, 12 och 13 av Ås till ås-leden avverkad. Skåneledens drygt hundra mil är uppdelad i fem vandringsleder med 80 etapper.

bild-580
Övernattning i ett av naturcentrumets två fina vindskydd. Men natten var inte så fridfull som jag hade föreställt mig eftersom vägtrafiken från väg 13 når ända hit. Söndag morgon var fantastisk med fågelsång, vindsus och frisk luft

Omdöme: Varierad terräng, bra blandning av blå och röd svårighetsgrad, Fjällmossen är en höjdpunkt, ingen besvärande stigning (från ca 111 till 193 meter över havet). Vandringen var en fysisk prövning och naturupplevelse som varmt rekommenderas om man är någorlunda tränad. Alternativet är förstås att dela upp sträckan på två dagar. Men några kilo mindre packning hade gjort strapatsen ännu mer njutbar, dvs skippa sovsäck och liggunderlag och välj hotellsäng eller avstå från övernattning.

Utrustning: Bekväm ryggsäck anpassad för kvinnor (Osprey Sirius 26), liggunderlag av cellplast (funderade på att köpa ett ett upplåsbart liggunderlag men valet föll till slut på RidgeRest SOLite som känns mer robust och är snabbpackat), upplåsbar kudde, sommarsovsäck (komforttemp +13 grader för kvinnor) 3 st raw-foodbars (3 x 200 kcal), vattenflaska som fylldes på vid varje vindskydd (33 cl men borde haft 50 cl), tre äpplen, merinoullströja (överflödigt), extra trosor och strumpor, toalettpapper, fickkniv, pannlampa (praktiskt i vindskyddet på natten), plåster, myggstift, mobil, papperskartor med varje deletapp (helt avgörande för överblicken och när mobilbatteriet är urladdat).

Väderförhållanden: Halvklart, ca 24 grader på dagen och runt 17 grader på natten.

Lessons learned: Bättre med lite rymligare kängor eftersom fötterna svullnar efter så många mil i sommarvärmen. Nästa gång tar jag mina skalkängor som har mer plats för tårna. Ett myggnät att hänga upp i vindskyddet hade förbättrat nattsömnen (även om det bara vara några enstaka myggor). Kanske en ryggsäcksmonterad solcellsladdare till mobilen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: