Ett nej är ett nej

Många av oss säger nej tack till reklam på brevlådan och varför då acceptera denna flodvåg av träningskläder med reklamtryck över hela kroppen? Säg nej till reklamvåldtäkt!

Reklam och mode har många konsumenter i ett fast grepp. Reklam och mode är kapitalismens värsta vapen för en ohejdad tillväxt. Modeväxlingar och trender bidrar till onödig överkonsumtion med ett pris som inte syns på varornas prislapp. Tillverkning, användning och kvittblivning påverkar miljön i form av resursåtgång, utsläpp och avfall. Ett totalförbud mot reklam är omöjligt med dagens ekonomiska system men samhället kan begränsa reklamen och kräva kompensation för miljöbelastningen. Inför t ex miljöskatt på reklam som de annonserande företagen (och i slutändan vi konsumenter) får betala och reklamfria zoner. Jag njuter varje gång jag kliver på tåget i t ex citytunneln på Malmö centralstation med videokonst på väggarna istället för reklamaffischer. Privat kan man som konsument bojkotta produktdesign som har gått för långt – t ex den senaste varumärkestrenden i sportklädesindustrin.

Varumärken över bröstet på en tröja eller top har förekommit ett tag men den senaste trenden är helkroppslogotyper, varumärkesgrafik eller annonsslogans över hela bålen eller benet på träningsplagg. Visst kan man utnyttja sin konsumentmakt och avstå från att köpa dessa högljudda varumärkesplagg men utbudet är begränsat och alla sportklädesföretag följer samma trista trend. Så vad gör man om man redan har fallit offer för storindustrin och köpt träningskläder med helkroppsreklam?

Mitt förslag är att vi förenas i en tyst protest mot reklam(för)tryck genom att vända ut och in på våra träningsplagg som har helkroppslogotyper på bål och ben. Det enklaste är att bära plaggen ut och in för att osynliggöra reklamen. Den händiga kan gå ett steg längre och markera sin protest med ”No logo” som en applikation, ett broderi eller potatistryck. Använd plagget flitigt och stå gärna långt fram nära speglarna på gruppträningen. Förhoppningsvis får andra på träningsgolvet en tankeställare. Tänk på att ni som är instruktörer på scenen har ett särskilt ansvar som våra förebilder. Ditt aktiva ställningstagande kanske inte förändrar världen men markerar i alla fall vad världen inte behöver. Vem vill vara en levande annonspelare annekterad av storföretagen och uppmana till överkonsumtion?

bild-568
”No logo”-kampanj

1 kommentar
  1. mm sa:

    Excellent förslag – no logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: