Slott i skånska sjölandskapet

bild-564
Trakten är rik på slott och herresäten. Seniorerna i Sveriges Arkitekter Skåne arrangerade en slottstur med buss förra veckan till Bökeberg, Krageholm och Bjärsjöholm. Ägarna till det första slottet Bökeberg, Eva och Anders Ranthén, kallar hellre sin bostad herrgård än slott. Här har inte bott några kungligheter och slottet uppfördes ca 1845 som antingen ett änkehus eller ett sommarhus för Skabersjögodset (om greven dog fick nämligen änkan inte bo kvar).

bild-565
Slottsfakta Bökeberg
Byggår: 1845
Ägare: Eva och Anders Ranthén
Byggnadsstil: Senempire,
Boyta: Ca 650 m2
Kuriosa: Änkan Greta Tott bodde här ca tio år med Hjalmar Gullberg. Han dränkte sig i sjön svårt sjuk 1961. En av de gamla ekarna i parken blev inspelningsplats för scenen där Sparre sköt Elvira Madigan.

bild-567
Krageholm och slottskapellet

Krageholm utanför Ystad ägs av Fritz Piper och var ursprungligen ett försvarstorn som under medeltiden byggdes ut till en kringbyggd borg. På 1700-talet ritade Tessin d y ombyggnaden åt de nya ägarna Carl och Christina Piper. Ägorna var från början ca 4000 ha men har minskat till ca 1300 ha.

bild-566

Fritz Piper arbetar aktivt med miljöanpassning av godsets drift. Jordbruksmaskinerna drivs av rapsolja, byggnaderna värms upp av en flispanna och solcellsanläggningen på ekonomibyggnaden täcker halva elbehovet. Godsets alla byggnader kostar 300 000–400 000 kr att värma upp per år! Bostadsdelen i slottet har slottstemperatur på vintern (för Fritz Pipers son med familj), en del håller tio grader och en del har ingen uppvärmning alls vintertid.

Kuriosa: Herrgårdsosten uppfanns på Krageholms slott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: