Grödor och kryddgrönt

Odlingarna tar lagom plats i mitt liv under odlingssäsongen. Det underlättar med odlingslådor utan sniglar. Barkflis mellan lådorna håller ogräset borta. Växthuset är räddningen för alla små förkultiverade plantor som står inomhus från slutet av februari till och med mars. Funderar på att ha fler tomatplantor utomhus i enkla lerkrukor när jag ser hur en tålig sort som ”Sibirjak” kan trivas på vår vindutsatta trädgårdssida.

Arbetsinsatsen för att dra upp egna grönsaker är lagom betungande och glädjen enorm när man ser dem växa. Att njuta av de tillagade grönsakerna är så klart en fröjd. Men det är lika njutbart att få ge bort överskottet när man inte hinner tillaga i takt med tillväxten.

Det som imponerar mest på mig när det gäller stadsodling är odling på små ytor, t ex på balkongen. Spana in bloggaren Fröbombs oväntade planteringskärl, gödslingstips, inspirerande foton och följetongen om nyanläggning av stadsodling i Hammarby Sjöstad.

Bild-389
Förra årets potatissort Princess gav inga blommor (eller så var de knappt synliga, minns inte riktigt). Men i år visar sig ”Maris Bard” ha precis så fina blommor som jag hade hoppats på

Bild-388
Bladkoriandern ”Santo” med karaktäristiskt flikiga blad. Har tyvärr en en del grönalger på jordytan vilket kan ha ett samband med den ekologiska örtjorden. Nästa år håller jag mig helt till kompostjorden från SYSAV som är prisvärd och en del av det stora gemensamma kretsloppet

Bild-387
Basilikan ”Mammoth” med stora blanka och buckliga blad

Bild-386
Gräslöken är favoriten i kryddlandet med vackra blommor och goda stjälkar

1 kommentar
  1. Vad härligt att du har hittat en sådan balans! Du ser onekligen ut att ha en fantastisk trädgård så jag förstår att du njuter.
    Tack för de snälla orden och länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: