Vintersolstånd

I fredags 21 december var dagen som kortast och solvinkeln var den lägsta under året. Dagen har redan blivit två minuter längre. Fast det är inget som märks. Solen går fortfarande upp vid halv nio och ner vid halv fyra. Därför kan det vara skönt att bli påmind om ljusare tider. Det är nu vintersolen når som längst in i huset eftersom överkanten på fönstren i Villa Trift 3.0 är placerade högre upp än normalt, 2,50 m över golvet istället för 2,10 m. Det finns heller inga byggnader eller träd i söder som avskärmar den lågt stående solen.

Jag matade in våra värden i gratisverktyget SunAngle calculator som jag har skrivit om i tidigare inlägg. Man behöver veta breddgraden och mata in datum och tid (se utförliga instruktioner i tidigare inlägg) och vips så räknar kalkylatorn ut solvinkeln, jordaxelns exakta lutning, soluppgång och solnedgång. Solvinkeln var 10,84 grader fredag 21 december 2012 på Skördevägen i Lund. På sommaren när solen står som högst är vinkel ca 57 grader.

Bild-291

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: