SunAngle shareware för solanpassad design

Här kommer ett kort angeläget avbrott i den pågående fördjupade genomgången av klassningsresultatet för MediaCityUK. Hittar man ett värdefullt lättanvänt verktyg som SunAngle måste man dela med sig precis som skaparen av denna enkla kalkylator har gjort.


För en miljöarkitekt är solen alltid närvarande i designen av planer eller byggnader. Antingen för att tillgodogöra sig solenergin aktivt eller passivt. Eller för att skydda sig mot den varma sommarsolen. Det förvånar mig att man så sällan ser solen i arkitektstudenternas sektioner. För att bli medveten om solens påverkan på utformningen måste den finnas med på pappret redan vid första pennstrecket. Med SunAngle shareware finns ingen ursäkt längre! Mata bara in koordinaterna för platsen där huset ligger. Koordinaterna hittar man enkelt på Google Maps:

1. Ställ markören över platsen och högerklicka.
2. Välj ”Vad finns här”.
3. Vips så dyker koordinaterna upp i sökrutan högst upp på sidan.

Nu är det bara att fylla i uppgifterna i formuläret i SunAngle. Själv kollade jag dagens solvinkeln när solen står som högst mitt på dagen. Solvinkeln framgår av output-rutan längst ner till vänster. Idag när en månad återstår till vintersolståndet är solens vinkel 14,44 grader över horisonten. På vintersolståndet när solen står som lägst kl 12 är den ca 11 grader. Hur är det hos dig på din breddgrad där du bor? Det tar mindre än en minut att få reda på svaret i SunAngle…

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: