Såplösning mot löss och tåliga örter


Det finns gott om problemfria vilda örter i trädgården t ex johannesört, blåeld, rödsyra……och nattljus.

Tidigare i somras berättade jag att en av chiliplantorna fått ihoprullade blad men utan synliga tecken på angrepp. Efter envist googlande tror jag att problemet har fått en förklaring. Symptomen kan vara ett tecken på övergödning. U-jorden i chilikrukorna innehåller generöst med gödsel från start men jag fyllde dessutom lite tanklöst på med extra flytande organisk växtnäring. I våras växte dessutom vit och brunaktig svamp på jordytan i flera chilikrukor. Jag skrapade bort och strödde på ny jord. Så höll det på några månader. Men under sommarmånaderna försvann till slut problemet och chiliplantorna blommar rikligt.

Ett annat problem i sommar är bondbönorna som angripits av svarta löss. Det såg precis likadant ut på Rosengårdsfältet i Malmö (reportage kommer så småningom från detta fantastiska koloniområde i Rosengård). Lösningen var en blandning med vatten och lite såpa i en sprayflaska (dosering 0,5 dl till 1 l vatten). Har sprayat med bra resultat. Nu får plantorna behålla sin näringsrika växtsaft.


På tomten finns även flera olika sorters tuvbildande gräs. Alltid lika svårt att fånga vild blomsterprakt med kameran. I bakgrunden mitt i bild anar man Stella invid stödpinnen på sin nya plats som får sol i stort sett hela dagen trots norrläget. Bilden är tagen på kvällen kl 8

Sommarens tråkigaste överraskning i trädgården är det svagväxande körsbärsträdet ”Stella” som kan ha drabbats av blom- och grentorka eller så är platsen förutsättningar inte tillräckligt bra. Trädet planterades för knappt två år sedan i svårgrävd lerjord med otillräcklig dränering. Ingen idealisk växtplats för körsbär. Men det visste vi inte då. Trädet blommade i våras och bären kom men stannade av i tillväxt och skrumpnade bort. Nu är trädet flyttat till en annan solig plats med mer sandig jord som har förbättrats med barkmull och planteringsjord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: