Kultivator som mingelaccessoar

Hela gårdagen vara avsatt för ett seminarium i Hässleholm ”Konsumtion och avfall – hur vänder vi trenden”. Eftersom seminariet hölls i Hässleholm planerade jag in ett morgonbesök på BMS byggvaruhus för att skaffa mitt nya favoritredskap i trädgårdslandet. Kultivatorn är tillverkad av Bjärnums Redskapsfabrik precis som våra andra trädgårdsverktyg (räfsa, spade med tvärt blad och spade med spetsigt blad). Bladen är av härdat svenskt stål och skaften av svensk ask eller furu. Fabriken ligger ca 1,5 mil norr om Hässleholm. Förr var den närmaste återförsäljaren för mig som lundabo i Staffanstorp (Skåneplantor). Men i tidens anda har storkedjan Plantagen tagit över och då hittar man istället Fiskars produkter i hyllorna.

Egentligen var jag på jakt efter en grep för att slippa vända jorden med spade som skadar daggmaskarna. Men en kultivator med klor fungerar utmärkt i odlingslådorna. Det går naturligtvis att hitta billigare redskap men min förhoppning är att Bjärnums produkter håller hög kvalitet. Min konsumtionsstrategi för saker jag verkligen har behov av är att i första hand scanna andrahandsmarknaden (Blocket, second-hand butiker mm). I andra hand väljer jag nytillverkade produkter som håller länge, oftast med lite högre inköpspris. Ett annat krav är att produktdesignen ska främja återvinning. Jag stödjer dessutom gärna lokala producenter. Medvetna och inga onödiga inköp är några av nycklarna till ett minskat avfallsberg.


1 vecka har gått sedan försådden. Det går undan när groddarna får vara ute i växthusvärmen  på dagarna. Med kutivatorns hjälp har jag börjat luckra jorden i odlingslådorna utanför

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: