Favoritappen för arkitekter och andra dagsljusdyrkare

Jag har tidigare tipsat om webbplatsen SunAngle för alla som vill räkna ut solens höjd på himlen vid olika tider på året på olika breddgrader. I ett annat blogginlägg har jag gett enkla tumregler för en manuell beräkning av vintersolstånd och sommarsoltånd. Numera använder jag en solapp eftersom det går snabbare och den ger sekundsnabb respons när jag är utomhus eller inomhus och gissar solens höjd över horisonten. Verktyget är värdefullt för till exempel arkitekter som ritar miljöanpassade hus och värnar det naturliga ljuset för hälsan, för att spara energi eller för planeringen av effektiva utvändiga solskydd för komfortens skull. Ett obligatoriskt verktyg för arkitektstudenter vid sidan av måttbandet och skissboken.

SunSurveyor Lite
Det finns flera appar och här är ett exempel – Sun Surveyor Lite för Android. Längst ner till vänster visas soluppgång och solnedgång, i vilken riktning solen står vid den valda tidpunkten (står under Sun) och höjden i grader över horisonten (horisonten ät noll grader). Siffran på nedersta raden (30,2:1) säger att slagskuggan från ett föremål blir 30 gånger så lång som höjden på föremålet vid den här tidpunkten på den angivna breddgraden. Ett enplanshus som är ca 6 meter till taknocken kommer att kasta en 180 m lång skugga, dvs dubbelt så lång som kortsidan på en fotbollsplan. Positionen och datum kan enkelt ändras längst upp på displayen. Med det blå reglaget kan man flytta fram tiden med en timma åt gången.

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: