Höjdpunkter i Salzburg (2)
Fortsättning på föregående inlägg.
Utsikt över Salzburg från Gaisberg (ca 1280 m.ö.h.). Den närmaste högsta alptoppen Untersberg (ca 1900 m.ö.h) kom vi aldrig till eftersom linbanan var stängd
Om jag inte minns fel täcktes Salzburg av ca 850 meter tjock inlandsis. Floden Salzach som rinner genom staden är resterna av sjön som bildades när inlandsisen smälte. Står man på Gaisberg ca 1280 meter över havet är det lätt att föreställa sig att Salzburg (ca 430 m.ö.h.) och omgivande slätt en gång i tiden låg under vatten.
Salzburgs stadshöjder, omgivande berg och kyrktorn är särskilt utmärkande för staden. Furstbiskoparna som styrde till 1800-talet ligger bakom flera byggnadsverk som t ex sommarpalatset Hellbrunn och katedralen. Den historiska stadskärnan tillhör dessutom världsarvet. I Salzburg får turister som jag både kultur och natur i skön förening. Men efter ett 25 km Mozart100-lopp i grenen ”Nordic Hiking” (med trappor 200 m uppför Kapuzinerberg före målgången) och kortvandringar i bergen insåg jag att jag är en låglandsvandrare som ändå föredrar Skåneleden.
Gaisberg i bakgrunden bakom palatset Leopoldskron, en av inspelningsplatserna i Sound of Music
Det finns flera vandringsturer uppför Gaisberg som utgår från Salzburgs utkant (reflexerna i skyltglaset gör kartan lite svårläst men det kan vara bra att veta hur lätt man når lederna)
Kapuzinerberg (ca 630 m.ö.h.). Välj hellre att gå upp från gågatan än den branta östsidan av berget som ligger 200 m över stadskärnan
Mönchsberg (ca 500 m.ö.h.), stadens andra höjd, med den medeltida fästningen Hohensalzburg på toppen
Det fantastiska landskapet vid Fuschlsee. Här började Mozart100-loppet för de som gick 25 km in till Salzburg
Ping: Från Sittikus till Vittus (3) | kirans blogg