Återbesök i Den Sorte Diamant

Fortsättning på föregående inlägg.

bild-759
Den Sorte Diamant är tillbyggnaden till Kungliga biblioteket i Köpenhamn som ligger nära Christiansborgs slott. Det danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen ritade tillbyggnaden som blev klar 1999 efter en tävling 1993. Samma arkitektkontor har ritat Malmö Live i Malmö som invigs officiellt i juni

bild-752
Tillbyggnaden sedd från ”baksidan”. Här ansluter en glaskonstruktion till den ursprungliga delen av det Kungliga biblioteket i rött tegel. Den svarta diamanten har fasader av glas och svart granit från Zimbabwe. Frågan är om arkitekterna idag hade valt en sten bruten så långt från platsen. Materialet är hållbart men miljöpåverkan för transporten av ett så tungt material är ohållbar

bild-753

bild-754
Det ljusa atriet med böljande vita betongbjälklag

bild-756
Kanalen i söder utanför bibliotekets tillbyggnad med den nybyggda originella Cirkelbroen av konstnären och arkitekten Olafur Eliasson. det originella inslagen är de cirkelformade plattorna som hakar i varandra och masterna. En bro för uppehåll och inte bara för linjär rörelse. Här finns möjlighet att stanna upp för att fånga en tanke, samtala eller njuta av utsikten

bild-757
Kupolen i det kungliga bibliotekets gamla delar och anslutningen mellan gammalt och nytt till höger

bild-758
Den fantastiska läsesalen där tystnaden respekteras

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: