Barcelona och biofili (2)

Fortsättning på föregående inlägg.

bild-646
Mercat Santa Caterina. Stiligt böljande tak av keramiska plattor på saluhallen som byggdes om 2005 av arkitektkontoret EMBT

Enligt biofiliahypotesen, som introducerades av E O Wilson på 80-talet, har människan en nedärvd känsla av samhörighet med naturen och andra livsformer. Naturen kan därför bidra till att öka välbefinnandet genom att förbättra vår mentala, kognitiva och fysiska förmåga. Mentala vinster kan t ex innebära ökad självkänsla, minskad oro eller minskad frustration. Kognitiva vinster kan vara ökad prestation i utbildningssammanhang, minskad mental utmattning och att man blir bättre på att lösa uppgifter. Fysiska vinster kan avse lägre blodtryck, mindre huvudvärk, ökad upplevd hälsa eller lägre cortisolnivåer. Men dessa nära band till natur och andra livsformer är en svag genetisk tendens som är beroende av erfarenheter, träning och kulturellt stöd för att nå sin fulla utveckling*.

Men vad har biofili eller kärlek till allt levande att göra med Barcelona? Den urbana miljön kan tillfredsställa vårt behov av natur genom fler parker och tätortsnära grönområden. Ett annat sätt är att låta naturen inspirera byggnadsdesignen. Biofil design innehåller två dimensioner: organisk design och design som utgår från platsen (vernacular design)*. Organisk design använder former i byggnader och landskap som kan vara direkt hämtade från naturen eller symboliskt lockar fram människans kärlek till naturen, t ex genom dagsljus, ventilation, material, vatten och vegetation, dekoration som härmar naturens former och processer. Plats anknuten design utgår från lokal kultur, historia och ekologi.

I Barcelona finns arkitekten Gaudís verk på flera ställen i staden. Gaudís organiska formspråk efterliknar konstruktioner som finns i naturen, använder mjuka former och böljande linjer med tydliga naturmotiv. Min skärmbakgrund på mobilen är sedan ett par år Gaudís keramiska golvplattor med sjöstjärnor och andra sjöbottenmotiv. Samma mönster finns på trottoarerna på Passeig de Gràcia. Jag vet ingen arkitekt som överträffar Gaudís konsekventa naturinspirerade design. Kärlek till naturen genomsyrar alla hans byggnader i Barcelona från dörrknoppar till skorstenar.

* Stephen R. Kellert (2005). Building for Life. Designing and Understanding the Human-Nature Connection. Washington: Island Press.

bild-635
Sagrada Família av Gaudí

bild-636
Skoglikt med pelarna av porfyr, basalt och sandsten

bild-639

bild-637

bild-638
Ett foto från utställningen när påven håller mässa

bild-640
Pelarnas utformning har en tydlig koppling till element i naturen (jämför Gaudís pelare med fotot på trädet i bakgrunden)

Fler foton på Gaudís organiska arkitektur kommer i nästa inlägg…

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: