Byggemenskap i Tübingen (3)

Fortsättning på tidigare inlägg.

Bild-499

Hur går det praktiskt till när byggemenskaper planeras i Tübingen? Vis av erfarenhet vet kommunen precis vilka planeringsteg som behövs för att förverkliga en byggemenskap. Det senaste projektet inleddes hösten 2010. På våren arrangerade kommunen en ”Stadthausbörse”, en slags byggmarknad där arkitekter, byggherrar m fl försöker hitta varandra och bilda intressegrupper. Strax efter fanns en plan för genomförande och information. I maj 2011 fick byggemenskaperna option på marken och kommunen betalar kostnaderna fram till den slutliga tilldelningen av marken. Det är imponerande snabbt att på mindre än ett år gå från start till slutlig markanvisning. Tomtpriset är differentierat beroende på byggrätt (dvs hur många kvadratmeter som får byggas) och tomtens läge i området. Den dyraste marken kostade 700 euro/m2 för ett flerbostadshus i sex våningar.

Kommunen tilldelar marken men beslut och urvalskriterier kan inte överklagas. Storfamiljer, människor som arbetar i området och bra designkoncept prioriteras. Om någon i den ursprungliga byggemenskapen vill sälja sin färdiga bostad har kommunen förköpsrätt för att undvika spekulation. Tübingen har lång erfarenhet av byggemenskaper och Sverige har mycket att lära. Men det finns genomförda exempel även Sverige.

Fortsättning följer…

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: