Malmö Halvmarathon och egna milstolpar (1)

Bild-433

Vilken feststämning på Mölleplatsen inför Malmö Halvmarathon! Jag tillhörde åskådarna men påverkades ändå av hela arrangemanget med musik, uppvärmning och kringförsäljning. Efter ett par långa minuter vid startlinjen gick startskottet och jag lyckades fånga nr 227, Haben Idris, som senare gick i mål på 1:06:47.

Från långa lopp till långa projekt. Ett projekt har precis som ett lopp en startpunkt och ett slutmål. Ett av mina längsta projekt som arkitekt och byggherre började för ungefär fyra år sedan med en tvådagarskurs i miljöklassningssystemet Miljöbyggnad inför klassningen av mitt eget hus. Det är ett relativt nytt svenskt system som bedömer byggnaders miljö- och hälsopåverkan. Arbetsgången börjar med att byggherren skickar in en ansökan om preliminärcertifiering till Sweden Green Building Council (SGBC). En oberoende granskare går igenom ansökan med bilagor och kan ställa krav på kompletterande dokumentation. Certifieringsrådet godkänner ansökan och fastställer ett preliminärt klassningsresultat. Nyproducerade byggnader behåller sin preliminärcertifiering tills de är verifierade inom två år från datum för godkännande. Läs mer här.

Min första milstolpe efter kursen i Miljöbyggnad var när ansökningen om preliminärcertifiering av vårt hus, Villa Trift 3.0, skickades in i maj 2010. Två år efter inflyttning var det dags att skicka in verifieringsrapporten (maj 2012). Jag gick i mål i juni 2013 när slutbesked om godkänd verifiering kom från Miljöbyggnads certifieringsråd. Villa Trift 3.0 blev den första verifieringen som hittills godkänts i Miljöbyggnad och även den första ansökan som gått igenom behandling i certifieringsrådet utan att komplettering behövts. Men till skillnad från Malmö Halvmarathon har ett miljöcertifierat projekt flera vinnare: miljön, klimatet och de boendes hälsa. Kostnaderna är förstås inte oviktiga i sammanhanget. I nästa inlägg presenterar jag slutnotan för klassningsarbetet och avgifterna för certifieringen. Fortsättning följer…

Bild-432
Villa Trift 3.0 i Lund – ett egenritat och miljöanpassat kataloghus som fick Silver som slutbetyg enligt Miljöbyggnad

 Bild-431
Campus Gräsvik preliminärcertifierades under våren 2010 precis som Villa Trift 3.0. Men Kruthusen Företagsfastigheter var som byggherre ännu mer ambitiös än jag och Guldklassade sitt projekt

Bild-430
Campus Gräsvik ligger helt fantastiskt i Karlskrona vid havet. Jag har svårt att tänka mig ett finare läge om man vill utbilda sig till fysik planerare 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: