Fem dygn med otjänligt vatten

Bild-320

Har precis kollat på VA-Syds hemsida som har uppdaterats varje dag med anledning av envisa koliforma bakterier som funnits i lundabornas dricksvatten sedan 9 april. Vattnet är tjänligt! Efter fem dagar med en ovanligt aktiv vattenkokare konstaterar jag hur odramatisk veckan trots allt har varit i vårt hushåll med ungdomar och två vuxna. På dagis, i sjukvården och hos tandläkaren blir vardagen så klart mer omständlig när dricksvattnet måste kokas i stora mängder.

Men en tidig morgon i julas utbröt nästan vattenpanik när kommunen hade stängt av vattnet i gatan 100 meter bort utan förvarning. Toalettcisternen hade ett par spolningar kvar (tack vare snålspolningen) men det fanns inget vatten att borsta tänderna med eller tvätta ansiktet med, att duscha i eller koka te på… Anledningen var en vattenläcka som en god medborgare hade rapporterat till VA-Syd vid fyratiden samma morgon. Men kristillståndet varade bara fem timmar. Med vatten i kranen njöt jag kl 10 av varje tandborstdrag och mitt röda roiboste har aldrig smakat så gott.

Vad är fem dygn med lite bakterier jämfört med en tillvaro utan rinnande vatten? I världen saknar ca 800 miljoner människor tillgång till rent vatten.

Läs mer om vattenfrågan i ett av mina tidigare inlägg – om vattenhushållning, om värdet av rent vatten.

2 kommentarer
  1. Radha sa:

    Dricka vatten är också gott. Skål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: