Växthuseffekt trots minusgrader

Bild-295
Smältande istappar utanför växthuset (–5 °C i uteluften, 15 °C i växthuset och 30 °C i solfångaren) 

Första vinterdagen med nästan snöfria solfångare! En molnfri och solig vinterdag som idag går temperaturen upp till 30 °C i solfångaren trots att det är runt –5 °C i uteluften. Men eftersom tanken var fulladdad sedan morgonbrasan har vi ingen glädje av solvärmen som produceras i solfångaren. Aktivt solvärmetillskott kommer tidigast i februari när temperaturen i solfångaren är kring 40 °C.

Det har gått en månad sedan vintersolståndet när solvinkeln var ca 11 grader mitt på dagen. Idag 20 januari står solen högre, 14 grader i förhållande till horisontalplanet. Vintersolen lyckades få upp temperaturen i växthuset till +15 °C. Snart är det möjligt att sitta i växthuset någon timme mitt på dagen och njuta av medelhavstemperaturer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: