Producentansvar, reservdelar och resurshushållning

Bild-294

Öppet brev till IKEA Kundservice 2013-01-02
Lock är den finaste plafondarmatur för vårt hem som jag har lyckats hitta på marknaden. Jag är miljöarkitekt och har fyra st Lock uppsatta i Sveriges första miljöklassade bostad enligt systemet Miljöbyggnad. Jag ordnar ofta guidade visningar för både branschfolk och allmänhet.

Plafonderna är bestyckade med 6–7 W LED som har suttit uppe sedan huset byggdes år 2010. Eftersom det är kvalitets-LED behöver lamporna inte bytas på ca 25 år men emellanåt måste damm på insidan av glaset torkas av. Då kan det hända att plasthållarna till glaset knäcks. Hårdplasten har kanske blivit skörare med tiden. Idag var jag därför tvungen att åka till IKEA för att skaffa nya hållare. Tänkte att miljömedvetna IKEA säkert har reservdelar. Men jag kom hem med fem nya Lock istället eftersom hållarna tyvärr inte lagerförs som reservdelar. Jag behöver egentligen bara plasthållarna! Att priset för plafonden bara är 49 kr är inte relevant ur ett resursperspektiv.

Tänkte att jag måste skriva till er på IKEA eftersom ni inte vill förknippas med resursslöseri, eller hur? Skulle ni kunna tipsa era produktutvecklare att välja ett annat material till hållarna som inte knäcks så lätt, t ex vitlackerad metall eller gummi? Ni har lyckats göra den finaste plafonden på marknaden som dessutom har E27-sockel och då är det väl synd att armaturens livslängd är betydligt kortare än ljuskällan som sitter i.

Bästa hälsningar
Kiran
https://kiransblogg.com/

Svar från IKEA Kundservice 2013-01-02
Hej Kiran,

Tack för att du har skrivit till oss – vi har tagit emot din förfrågan.

För din information, har vår kundtjänst öppet vardagar 8:30 till 20:00.

Vi vill ge dig bästa möjliga service och beräknar att du skall få ett svar senast 11 januari 2013 kl. 18:30. Nedan har du en kopia på de uppgifter som du har fyllt i vårt kontaktformulär /…/

Om du redan har hittat ett svar på din förfrågan kan du klicka här – Avsluta ärendet

Och har du ytterligare synpunkter, så får du gärna svara på detta mail.

Med vänliga hälsningar,
IKEA Kundservice

2 kommentarer
  1. Tintin sa:

    Bra inlägg! Jag ser fram i mot att IKEA med rätt svar markerar att billiga produkter inte behöver förknippas med den köp-o-släng attityd som tycks vara enormt ytbredd: ”det löner sig inte att reparerar”. Gör det lönsamt att reparera för dom som orkar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: