En strålande vintermorgon med studiebesök från Centralasien

Efter dagens studiebesök passade jag på att ta en fotorunda runt Villa Trift 3.0. En förmiddag med frost och flera minusgrader men stålande sol. Jag var mest nyfiken på hur baksidan ser ut jämfört med förra året när jag tog ”termobilden”. När fasaden förra året var täckt  med ett lager av iskristaller på fasaden var vissa partier utan is vilket skulle kunna tyda på ojämn uttorkning av väggen och ojämnt värmeläckage. I år när det är samma väderförhållanden är hela väggen åter täckt av ett tunt lager iskristaller men man anar balkarna ovanför fönstren. Fogarna mellan de stående lättbetongelementen är också synliga precis som förra året. Elementen limmas ihop med ett särskilt bruk som förmodligen leder ut lite värme. Skulle  vara intressant med ett utlåtande från en byggnadsfysiker.

Bild-283

Bild-286
Norrfasaden på Villa Trift 3.0 är täckt med iskristaller 12 december 2012. Kombinationen av fuktig uteluft, temperatursänkning på natten med en kall klar himmel kan ge frost på fönsterglas och fasader. Den termiska strålningen mot himlen gör att temperaturen på oavskärmade ytor får lägre temperatur än luften och fukten som kommer i kontakt med de avkylda ytorna kondenserar eller fryser till is

bild639
Norrfasaden på Villa Trift 3.0 för ungefär ett år sedan 23 januari 2012. Då var fasaden fläckvis täckt med iskristaller vilket skulle kunna tyda på ojämn uttorkning

Bild-285Bild-284

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: