Bekvämt på Brattöra (2)


Tillbaka efter en power-walk längs Nidelva, älven som flyter genom Trondheim. Tur att jag köpte knälånga ullstrumpor igår annars hade halvlånga capribyxor aldrig funkat i fem plusgrader. Turen blev kortare än planerat eftersom Gatsby hindrade mig från att komma iväg tidigare. Kunde inte lägga ifrån mig boken Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald som nyligen kommit ut i pocket. Fascinerande hur man kan uppslukas av en skildring av societetsvärlden i 20-talets Amerika. Fast en del har inte förändrats sedan dess. För många står fortfarande förmögenhet och kändisskap högt på önskelistan. Karaktärerna och miljöerna i boken är fullständigt övertygande och slutet magnifikt. Boken var helt enkelt ”great” som man säger på norska.

Dags att lämna det bekväma hotellet och ge sig av på dagens studiebesök i norska lågenergihus. Ser fram emot utflykten. År 2008 när Passivhus Norden arrangerades första gången hade Trondheim inga genomförda lågenergihusprojekt att visa upp. Tar med mig påsen med grab-and-go frukost som hängde på handtaget i morse.

Fortsättning följer…

2 kommentarer
 1. MM sa:

  Gatsby,powerwalk,passiva (men ej passiva actually) hus – låter stimulerande

  • kiran sa:

   Absolut!

   Måste bara passa på att korrigera ett ordval. ”Greit” på norska som jag anspelade på i inlägget betyder ungefär ”ok” eller ”bra”, dvs ganska neutralt men med en positiv ton enligt en norsk deltagare på konferensen som hjälpta mig øversätta och stava. Jag har fram till nu helt missførstått ett av de vanligaste norska adjektiven. Min norska bordskamrat tillade att det är lika svårt før norrmän att begripa det svenska ordet ”lagom”. Intressant med skandinaviska språkskillnader…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: