Reboot, repair and rejoice

Vad gör man när den bärbara datorn kollapsar, stannar i Setup-läget och vägrar starta Windows? Köpa ny eller reparera? För en normal användare som jag utan djupare datorkunskap är det lätt att bli frestad av alla sommarerbjudanden i tidningens annonsbilaga. Idag går det att få en bärbar dator för bara några tusenlappar. Men miljösamvetet säger att det är alldeles för tidigt att pensionera en svanenmärkt dator från Fujitsu Siemens som är knappt 6 år gammal. Den var dyr i inköp och jag hade självklart räknat med lång livslängd. Jag har också bestämt mig för att motarbeta ”planerat åldrande” så länge det går. Mina gamla programvaror fungerar fortfarande tillfredsställande och en del nyare programversioner kan fortfarande köras med Windows XP.

Men vad hände egentligen? En allt slöare dator, misslyckade installationer av nya antivirusprogram och högre systemkrav från vissa programtillverkare tvingade mig till slut att försöka uppgradera operativsystemet med Service Pack 3 för Windows XP. Efter en kort stund svartnade skärmen och vid omstart stod datorn envist kvar i Setup-läget, dvs den svarta skärmbakgrunden med vit text där den blinkade markören bara kan förflyttas med piltangenterna. Som tur är levererades datorn med installations CD (Windows XP SP 2 + drivrutiner). Återställningen tog mindre än en arbetsdag i effektiv tid. Nu är allt jag behöver installerat på en pigg och alert Lifebook C1410: Windows XP + drivrutiner, Adobe, Officepaketet, Nero, Eudora för e-posten och drivrutinen för Wacom-plattan. Har till och med bytt internetläsare på uppmaning av ungdomarna i hushållet som säger att Google Chrome är snabbare. Efter installationen av CD-skivorna var det inga problem att ladda ner Service Pack 3 och antivirusprogram från nätet. Men jag höll andan eftersom ingenting är självklart och säkert i datorvärlden.

Nästa steg i förnyelsen är ett nytt långlivat batteri. Men det är inte säkert att de längre säljs till den här datormodellen. Brist på reservdelar ett annat exempel på ”planerat åldrande” som ska få oss konsumenter att ständigt köpa nya produkter för att gamla inte går att laga eller för att modet växlar.

1 kommentar
  1. Ping: kirans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: