Förbättring som lönar sig


Kaminen Zuzia i maj 2011, isolerad och inklädd med hydropanel

När jag tittar tillbaka ett år minns jag 2010 års viktigaste tekniska förbättringsåtgärd: Efter två månaders testkörning i det nybyggda huset Villa Trift 3.0 valde vi att isolera den vattenmantlade kaminen i december 2010. I allrummet står Zuzia i gjutjärn som är den primära värmekällan under uppvärmningssäsongen. Kaminen är egentligen avsedd för inbyggnad men jag valde att testa den som en helt fristående kamin eftersom jag är svag för industriestetik, synlig funktionalitet och lätt åtkomliga installationer vid framtida underhåll. Men vi fick uppleva hur tillverkarens utlovade prestanda, 80 % värme till vattnet och 20 % till luften, inte stämmer om kaminen är oisolerad. Det blev helt enkelt för mycket strålningsvärme som var svår att ta vara på i hela huset. Att höja temperaturen från 20 till 23,5 grader har man mest glädje av i allrummet. Och det är ackumulatortanken som behöver laddas för att radiatorerna ska sprida den vattenburna värmen i alla rum.


Oisolerad Zuzia (foto ProService)

Sedan nästan ett år är kaminen försedd med en förtillverkad plåthuv isolerad med 30 mm stenull. I maj 2010 lyckades jag komma över remsor av 30 mm stenull som precis fick plats innanför plåthuven på kaminens gavelsidor, dvs sammanlagt 60 mm isolering. Samtidigt gjorde PO från Bygg Specialisten en stilig inkädnad av obrännbara fibercementskivor. Skivorna (hydropanel) tillverkas av Ivarsson och är egentligen avsedda för våtrum. Men skivorna har en behaglig ljus färg som glimmar till i vissa vinklar. Nackdelen är den sugande ytan som inte funkar särskilt bra tillsammans med sot. Lösningen blev ett färglöst hydrofoberande slutbehandlingsmedel på siloxanbas från Keim (det finns även lösningsmedelsfria alternativ). Behandlingen fungerar över förväntan. Ytan är avtorkningsbar och smutsavvisande. Numera höjer kaminens strålningsvärme temperaturen i rummet med ca 1,5 grad (från 20 till 21,5 grader) under en kväll med två vedinlägg.


Inklädnad av kaminen i maj 2011


ByggSpecialisten avslutar inklädnaden

Kaminen är miljögodkänd och har en effekt på 15 kW, ca 13 kW till vatten och 2 kW till luft. Ett vedinlägg är 5–7 kg och verkningsgraden 68 %. Nordic Värmesystem som har levererat kaminen säljer numera vattenmantlade vedkaminer med mycket bättre verkningsgrad. Fördelen med Zuzia är att den är lätt att sota och hålla ren invändigt. Ett tunt lager av sot på insidan har större isolerande effekt än man tror. Regelbunden sotning är en förutsättning för att kamminen ska prestera som utlovat och de miljöpåverkande utsläppen blir lägre. En annan fördel är att kaminen rymmer längre vedträn än normalt. Vi har valt 38 mm vedlängd och blandar emellanåt med vedbriketter.

.

2 kommentarer
  1. Marete Hansen sa:

    Hej!
    Jag planerar ett husbygge och har tänkt mig liknande uppvärmningssystem med solfångare, acktank och vattenmantlad vedkamin fast golvvärme i st f radiatorer. Energibehovet och husets storlek är ungefär som ditt hus men 1 1/2 plans. Eldar ni en gång per dag och ett vedinlägg (5-7 kg)? Eller hur länge måste ni elda när ni eldar? Hur varmt vatten får ni i acktanken? Är det lagom med 500 liter acktank? Vi är en liten familj så så värst mycket varmvatten gör vi inte av med men det ska ju räcka till golvvärmen (75 kvm) och vi har inte lust att elda mer än en gång om dagen. Tycker jag hör och läser om folk som har svårt att värma upp acktanken med vedeldad kamin därav frågan. Tack för en intressant blogg!
    Vänliga hälsningar
    Marete Hansen

    • kiran sa:

      Ventilationssystemet är också en viktig komponent. Har ni mekanisk till- och frånluft med värmeväxlare (FTX) som vi? Ett FTX-system ger bra komfort (dragfritt, förvärmd tilluft) och energibehovet blir dessutom lägre.

      Det är många faktorer som påverkar antal vedinlägg eller hur ofta man behöver elda: energibehovet, antal personer, kaminens verkningsgrad, utomhustemperatur, tankvolym osv. Vi har ett lågtemperatursystem med radiatorer och inte mycket högre framledningstemperatur än ett golvvärmesystem (oktober till december 2011 har det varierat mellan 24 och 34 grader i framledningstemperatur).

      Om ni har samma beräknade behov av bränsleenergi som Villa Trift 3. 0 (59,5 kWh/m2, år i köpt bränsleenergi men 41,5 kWh om huset hade använt fjärrvärme) så har vi behövt elda en gång på kvällen under oktober 2012 men både morgon och kväll under november och december 2012 (ett vedinlägg på morgonen och två på kvällen). Två vedinlägg fyller hela tanken med 60-70 grader. På morgonen blir det bara ett vedinlägg så att tanken håller sig skiktad, drygt 60-70 grader i toppen och 40 grader i botten (då kan t ex solen kan ladda några timmar). Finns det tillräckligt med utrymme är det säkert bättre med en större tank.

      En eldningscykel börjar med max 2 kg startved (tunnare pinnar eller småflis som följer med vedleveransen)för att snabbt höja temperaturen i kaminen. Efter ca 10 minuter eller en kvart när det fortfarande är små lågor eller bra glödbädd lägger vi på 5-7 kg (beror på vilken kaminmodell man har). När vattnet i kaminens konvektionsrör och i kaminens sidor har uppnått 55 grader börjar vattnet cirkulera mellan tanken och kaminen men tanken laddas inte förrän temperaturen är uppe i minst 70 grader. Efter ca 1 ½ timme har temperaturen sjunkit till under 70 grader i vattenmanteln. Ett uteluftsintag till kaminen rekommenderas. Fast vi behöver även reglera lufttillförseln med rumsspjället. Uteluftsspjället (och rumspjället) stänger vi manuellt när det bara återstår lite glödande små kolbitar. En morgonbrasa som startar kl 8 är över ca 1½ till två timmar senare beroende på storleken på vedinlägget….

      Vedeldning kräver tid och lite pyssel och passar nog bäst för dem som har kontoret i hemmet eller har arbetstider som medger lite flex. För oss hade fjärrvärme varit det självklara valet om det funnits möjlighet till fjärrvärmeanslutning i tomtgräns. En vattenmantlad pelletskamin med hög verkningsgrad är ett enklare och även miljömässigt bättre alternativ än en vedkamin eftersom pelletsmatning sker automatiskt (man behöver bara frakta säckar och fylla på lagret i kaminen när det behövs) och fukthalten i bränslet är lägre. Det gäller bara att hitta en bra kamin som är lätt att rengöra, driftsäker och utan för höga fläktljud.

      Glada hälsningar
      Kiran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: