Ljusarmaturen ”Sorgfri”

I det föregående inlägget före jul skrev jag om en demokratisk tekniknyhet när det gäller hembelysning. Jag syftar på LED-lampor med tre-stegs funktion som dimras med vanlig strömbrytare (kallas även klick-dimbar LED i handeln). Inlägget avlutades med några foton av min första egenbyggda ljusarmatur med just en sådan ljuskälla.

Den ihopsatta ljusarmaturen är inte särskilt avancerad eftersom den består av komponenter färdiga att använda direkt – nja, nästan direkt (jag återkommer till denna reservation lite längre ner). Det som tog tid var att hitta alla delar som motsvarade de önskade kraven. Marknaden är inte precis översvämmad av den sortens textilskärm som jag letade efter – textil av vackert linnetyg som inte är limmad på en formstabil men livlös plast. Till slut hittade jag precis vad jag letade efter på ett varuhus (och till min stora glädje har samma textilskärm nyligen kommit i vitt utförande).

Men tyget är tunt och glesvävt, vilket innebär att ljuskällan syns genom tygskärmen när armaturen är tänd. Jag tyckte därför att det passade bättre med en ljusglob med lite större diameter än vanligt. En liten ljuskälla kan dessutom upplevs som mer bländande (tänk t ex på små obehagliga halogenspotlights som är infällda i många innertak). Med tre-stegs funktionen kan armaturen dessutom användas som mysbelysning lika väl som städljus.

Tygskärm av linne från Åhlens (125 kr), textilsladd med hållare av svartlackerad aluminium (NUD Bolt lamphållare) för att få lite tyngd i armaturen (339 kr), ljuskälla E27 LED 3-steg dimbar Glob 100 mm Opal, 2700 Kelvin (varmvit), 0,4–7W Globen lighting (149 kr). Totalpris: 613 kr (OBS! Detta är ingen sponsrad blogg)

När det gällde lamphållaren (dvs sladd och hållare där man skruvar i ljuskällan) ville jag ha en textilklädd sladd. Hållaren behövde dessutom ha rätt tyngd för att sladden ska vara sträckt när armaturen är upphängd på lampkroken. Efter mycket surfande hittade jag till slut en webbshop med flera kombinationer av material och kulörer. Men deras lamphållare levereras av någon anledning med en kontakt till ett vanligt vägguttag och inte en lampkontakt. Så kontakten fick bytas av en elektriker (något som jag skulle göra själv idag).

Nu hänger båda ljusarmaturerna på sina rätta platser – i sovrummen i en trea i området Norra Sorgenfri, Malmö – till glädje för ägaren som haft problem med att hitta något som är anpassat till ett lamputtag i tak/väggvinkeln ca 1,5 m från lampkroken mitt i rummet.

Lämna en kommentar