Ljusplanering i en nyproducerad tvåa
Efter en intensiv vecka har den nybyggda lägenheten på drygt 50 m2 fått de viktigaste möblerna och de flesta ljusarmaturerna. Med en varmgul naturfibermatta har den till slut fått lite hemlik atmosfär och blivit mer ombonad. Planeringen kan närmast beskrivas som organisk. Valet av möbler, som kom från såväl secondhandbutiker som inredningsbutiker och IKEA, växte fram stegvis men raskt under sex dagar trots flera semesterstängda belysningsbutiker. Och här kommer några saker att tänka på när det gäller ljusplaneringen av en ny lägenhet.
Ljusarmaturer till nya uttag och kontakter i taket
Med de nya DCL-donen (Devices for Connections of Luminaires) är det inte säkert att man kan använda sin gamla takbelysning. Det är en ny EU-standard för uttag och kontakter till takbelysning med en övergångstid som pågått i 10 år. I det här fallet påverkades ljusarmaturvalet av både standarden och ägarens önskemål. Ägaren som flyttar in är 50+ och hon vill ha ett ljust hem med tillräcklig belysning för åldrande ögon. Hon föredrar varmvitt ljus liksom de flesta i Sverige och önskar lättstädade ytor.

När plafonderna av frostat glas är släckta blir de en del av taket och när de är tända ger de ett diffust allmänljus och dessutom lite spilljus ovanför på taket (som lättar upp kontrasten mellan den lysande armaturen och den omgivande takytan)
Vi var på jakt efter enkla och lättmonterade plafonder av frostas glas med diskreta beslag till köket och hallen. En specialbutik kunde erbjuda tunna plafonder men med inbyggd LED vilket betyder att ljuskällan är integrerad och inte går att byta ut ifall fel skulle uppstå (som t ex flimmer eller att den bara slutar fungera). En sådan armatur är dessvärre inte gjord för att hänga på en lampkrok utan kräver att man borrar hål i taket. Alltså en mycket inflexibel lösning. Om man behöver byta armatur står man där med hålen på fel ställe och måste spackla och måla om hela taket. Glädjande nog finns det fortfarande alternativ avsedda för enkelt montage i lampkroken. När lampan är släckt flyter glaskupan ihop med det vita taket och ger ett ljust och luftigt intryck. Till vardagsrummet har ägaren beställt en klassisk sfärisk och nerpendlad trådarmatur som är klädd med avtagbart och tvättbart linnetyg.

Numera finns klassisk globformad opalvit LED (till vänster) utan kylningsdelen utanpå glaset (till höger) som kan ge skugga på t ex en tygskärm
Invändiga ytskikt
Men i hemmets ljusplanering ingår inte enbart valet av ljuskällor och ljusarmaturer. Färg, glans och struktur på vägg- och golvytor är lika viktiga för att ljuset ska reflekteras så behagligt som möjligt. Man har t ex alltid matt takfärg för att ljuset ska spridas så mycket som möjligt i alla riktningar (en färg med högt glanstal fungerar däremot som en spegel och reflekterar ljus i en riktning).
Glöm inte balkongen!
Det kan vara lätt att glömma ytor direkt utanför fönstren, dvs om de går att påverka. Ägaren har fått rådet att behålla ljusheten om hon väljer att täcka balkongplattan utanför vardagsrummet eftersom dagsljuset som träffar balkonggolvet studsar vidare in i lägenheten. Mörka trätrallar eller grönt konstgräs ovanpå betongplattan kommer att minska det reflekterade ljuset avsevärt.