Dag 2: Zuidlaren-Gasteren-Rolde-Groloo-Schoonloo (26 km)

Fortsättning på föregående inlägg.

Två etapper till är avverkade (egentligen 35 km men vi tog snabbaste vägen ftå Rolde till Schoonloo). Vi rör oss genom ett fantastiskt landskap – en geopark på UNESCOs lista, De Hondsrug, som bl a består en sandås och området sträcker sig från Groningen ner till Coevorden. (Det som utmärker en geopark är geologin, kulturmiljön och naturlandskapet.) Längs De Hondsrug har inlandsisen dragit fram för ca 100 000 år sedan och lämnat tydliga spår i landskapet som vindlande vatten, stenblock och sandiga marker.

Makalösa vasstak på kompakta och djupa småhus

Kyrkan i Gasteren från 1400-talet

Överraskning: Alla vasstak på de frilligande småhusen på landsbygden och i tätorterna och byvägar med stenbeläggning i stället för asfalt. Att det finns en restaurang och i en by med knappt 200 invånare (Schoonloo). Och god mat dessutom!

Stimulans: Kyrktorn som reser sig över trädridåerna i fjärran. Då vet man att nästa stopp är i sikte. Cappucino med sojamjölk på cafeet i Rolde. (Nästan omöjligt utmed sträckan mellan Rostock och Berlin i forna östtyskland som vibtog förra året.) Att det finns en restaurang i en by med knappt 200 invånare (restaurang Hegeman i Schoonloo). Och god mat dessutom!

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: